Neobvyklá galerie Vitrínky

12. září 2011

V industriálním prostředí areálu bývalé Severočeské armaturky v Ústí nad Labem visí na jedné z oprýskaných zdí staré propagační nástěnky. Kdysi tady kolemjdoucí mohli obdivovat údernické výkony vybraných zaměstnanců nebo se kochat fotografiemi z odborových rekreací. Dnes devět zasklených vitrín slouží mladému umění.

Jak vysvětluje jedna z autorek nápadu Silva Milková, galerie Vitrínky vznikla vlastně náhodou: "Připravovali jsme tehdy výstavu s názevm Druhá směna a potřebovali jsme jedno dílo umístit někam ven do veřejného prostoru. A tady v areálu jsme našli tyhle staré tovární nástěnky."

V roce 2009 posloužily Vitrínky jednorázové výstavě, ale protože se prostor osvědčil, rozhodly se Silva Milková a Veronika Daňhelová, že budou v galerijním využívání Vitrínek pokračovat.
Vystavovat zde může prakticky kdokoliv, ale platí tady určitá pravidla - hlavní je Vitrínky nijak nedemolovat.

Na Vitrínky se prý chodí dívat hlavně studenti ústecké Fakulty umění a designu, obyčejní kolemjdoucí na vystavené umění zatím moc často nereagují. V devíti vitrínách často vystavují právě studenti a studentky Fakulty umění a designu, nicméně ve Vitrínkách se objevila i díla již etablovaných umělců. Visely tady fotky třeba fotky Terezy Kabůrkové nebo diplomová práce Pavla Havrdy.

Jak vysvětluje Silvie Milková, pokud byste měli zájem, můžete ve Vitrínkách vystavovat třeba i vy: „Kdyby tady chtěl někdo vystavovat, tak ať se ozve. Budeme rádi, když se sem dostanou lidé, o kterých třeba zatím nevíme a které by tady vystavovat bavilo. Podmínkou je, aby umělecké dílo vzniklo přímo pro prostor Vitrínek, aby se nejednalo o nějaké dílo, které už někde bylo vystaveno a jenom by se k nám převezlo.“

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.