Nesbøho Přízrak je jako droga, která prohlubuje závislost

10. listopad 2014

Nová kniha Joa Nesbøho vstoupila do českých knihkupectví před dvěma týdny a už bezpečně okupuje nejvyšší příčky prodejnosti. Přízrak je devátou knihou, ve které vystupuje excentrický osloský vyšetřovatel Harry Hole.

Jo Nesbø nemá ambice řadit se do kánonu krásné literatury, pro něj je příliš prvoplánový a násilný. V žánru detektivní literatury ovšem patří k absolutní špičce. Málokterý současný autor detektivek dovede psát poutavě a s takovou lehkostí jako Nesbø. Jeho nesmírnou devízou je schopnost ukočírovat velké množství dějových linek bez toho, aby samotný děj ztrácel na tempu nebo nudil. Stejně tak mu není cizí černý humor, často se pohybující na hraně a občas až za hranou dobrého vkusu.

V Česku nevycházely Nesbøho romány chronologicky, čtenáři tedy museli překousnout spoilery z předchozích dílů, protože autor se k minulým knihám s oblibou vrací. Nesbømu to však zároveň umožňuje vystavět komplexní charaktery, které se přirozeně vyvíjejí. Takovým je právě hlavní hrdina Harry, který, ač vynikající kriminalista, bojuje s alkoholismem. Ten detektiva pravidelně stahuje na úplné dno a ohrožuje jeho kariéru u policie. Harry je archetypem policisty, který svou prací žije a bez ní vlastně není schopen fungovat, protože ona jediná mu pomáhá vzdorovat závislosti.

Čtěte také

Harry Hole během své kariéry zažil celou řadu osobních katastrof a proher, ale ani jedna z nich se nedá srovnat s tím, čemu čelí nyní. V knize Přízrak se Harry Hole po třech letech vrací z exilu v Hongkongu, aby zachránil Olega, syna své celoživotní lásky Ráchel. Oleg je pro Harryho vlastně synem, kterého nikdy neměl. Uvědomuje si, že svým odchodem z Norska je částečně zodpovědný za Olegův osud – v době, kdy Oleg Harryho nejvíc potřeboval, narazil na špatné přátele a stal se z něj narkoman. Ovšem vůbec nejhorší je obvinění z vraždy kamaráda Gusta. Harryho to staví do nepříjemné situace, se kterou si vůbec neví rady. Celý život se snaží držet si lidi dál od těla, aby nikdy nebyl citově zainteresován. Třebaže důkazy hovoří jasně, Harry přesto zahájí vyšetřování a sám vysvětluje čtenářům proč: „Protože vyšetřování je jediné, co umí. Jediné, čím může přispět.

Oslo se pro Harryho změnilo k nepoznání. Pod pozlátkem moderní architektury a přepychu se skrývá život osloské narkomanské spodiny, která uznává jen jedinou jednotku času – od dávky do dávky. Aby Harry Olega očistil, musí nejprve zjistit, kdo je tajemný Dubajec, který ve městě rozšířil novou syntetickou drogu Violin. Harry ovšem čelí zásadnímu dilematu. Je vůbec možné důvěřovat člověku závislému na drogách? Je to stále ten samý chlapec, kterého znával, nebo je někým úplně neznámým? Nesbø zcela otevřeně přiznává inspiraci kultovním seriálem The Wire – Špína Baltimoru. Velice zdařile se mu povedlo vykreslit realitu života narkomanů v celé její nuznosti, ze které na čtenáře dýchá atmosféra bezvýchodnosti a zoufalství.

02605752.jpeg

Nesbømu je často vyčítáno, že jeho příběhy jsou zbytečně překombinované. Přízrak tímto neduhem rozhodně netrpí. Naopak patří k tomu vůbec nejpřehlednějšímu, co kdy autor napsal. Kniha si neodpustí několik dějových zvratů, které už patří k Nesbøho rukopisu. Studená sprcha pak čeká čtenáře v samotném závěru, kde je nastražen masivní cliffhanger. Čekání na další dávku – desátý román Policie – bude opravdu dlouhé.

Jo Nesbø – Přízrak (přeložila Kateřina Krištůfková; Kniha Zlín, 2014)

autor: Michal Polák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.