Neurotické Girls potřetí. Nejlepší seriál o holkách je zpátky

14. únor 2014

Jako snadno dostupné lákadlo i pro ty, kdo ještě neuroticky komediální seriál o úzkostech newyorských 20+ holek neviděli, umístila HBO minulý týden první dvě epizody třetí sezony na YouTube. TV show zpočátku popisovaná jako Sex ve městě o dnešních hipsterkách a postupně čím dál častěji komentovaná jako seriál o holce s nadváhou, která každou chvíli hraje nahá, svou třetí sezonou možná definitivně ukáže, že si zaslouží lichotivější nálepku: nejlepší seriál o ženách v historii televize.

„Marnie se chová otřesně, ale nejhorší je Hannah.“ „Jessa byla v tomhle díle na facku, všechny postavy jsou poslední dobou úplné blbky.“ Podobných komentářů jsou na facebookovém profilu Girls celá vlákna. Nepocházejí ale od otrávených diváků, kteří už si další díl seriálu nepustí, ale od ortodoxních fanoušků. Postavy stvořené sedmadvacetiletou Lenou Dunham, scenáristkou, herečkou i režisérkou některých epizod mají špatné vlastnosti, nedostatek empatie i osobnostní poruchy, které jim způsobují potíže v období, kdy se po vysoké snaží hledat práci a zakládat vztahy.

Narcistní neurotička Hannah, ambiciózní a nikdy nespokojená Marnie, bohémská Jessa, příliš přesvědčená o své výjimečnosti a naivní Shoshanna jsou tak o dost skutečnějšími obrazy dnešních žen než karikatury jako jsou Carrie, Samantha a spol. nebo neskutečně dokonalá Gilmorova děvčata, jejichž problémy jsou vždycky lepší než ty naše.

03048325.jpeg

Už od prvních epizod je seriál kritizovaný za to, že v něm vystupují téměř pouze běloši, že si nevšímá sociálně slabých a že je klasickou ukázkou white-girl feminismu – všechny postavy jsou víceméně zajištěné bělošky, které mají (nebo mohly snadno získat) diplom z vysoké a navíc bydlí v „nejlepším městě na světě.“ Skutečně feministický seriál by prý měl jít ve snaze emancipovat ženy mnohem dál.

Reakce Leny Dunham, která je dcerou newyorské designérky a malíře, se dala čekat: „Všechny postavy, které jsem napsala, jsou inspirované někým, koho znám. Pokud by jedna z postav byla černoška, nedokázala bych její životní zkušenost popsat věrohodně.“ Scénář Girls je zjevně částečně autobiografický, Hannah, kterou hraje právě sama Lena Dunham, trpí obsedantně kompulzivní poruchou (v angličtině nazývanou OCD a jejím přítelem OCDC) stejně jako autorka seriálu. Z rozhovorů je znát, že i její skutečná přítelkyně Jemima Kirke má s postavou bohémské Jessy lecos společného. Další reakcí Leny Dunham na kritiku seriálu byla postava nového přítele Hannah v první epizodě druhé sezony – byl jím Afroameričan, se kterým se podle jeho slov všechny Newyorčanky rozejdou, když zjistí, že je republikán. (Donald Glover aka rapper Childish Gambino).

Nejčastější výtky na adresu Girls, které se společně se začátkem třetí sezony množí, se týkají nahoty. Oplácaná, potetovaná Hannah má daleko k dokonalému reklamnímu vzhledu postav jiných seriálů nebo své nejlepší kamarádky Marnie. Svoje neurotické a někdy přemoudřelé promluvy a fórky často pronáší polonahá. Legendární rekvizitou ze seriálu je síťovaný nátělník, ve kterém na kokainu běhá půl epizody poté, co ho dostala na party výměnou za svoje tričko. Lena Dunham se tak kvůli svému pokusu o revoluci v zobrazování ženského těla v televizi stala celebritou, která vítězí na počet urážek svého vzhledu. Má ale taky dva Zlaté glóby a fanoušky, kteří ji za vystavování nedokonalého těla milují.

03048326.jpeg

Podobně jako samy Girls mají špatné vlastnosti, i jejich sex bývá často špatný a ani jejich kluci nevypadají jako Liam Hemsworth, Ryan Gosling nebo Channing Tatum, které jako obrazy dokonalých mužů vzývá maminka Marnie. O příteli Hannah její kamarádky zpočátku mluví jako o úchylovi a kavárenský povaleč Ray prožívá depresi třicátníka, který nemá školu, práci ani svoje bydlení.

03048318.jpeg

Kromě obrazu žen seriál umí zacházet i s hudbou, na večírcích hrají chytlavé tracky jako Heartbeats od Knife nebo Girls od Santigold. Setkání Hannah, čerstvě propuštěné z nemocnice, s bývalým klukem, který má novou přítelkyni, podkresluje sebevražedně temná Valentine Fiony Apple, Marnie si pro svoje veřejné vystoupení ve zpěvu vybírá Stronger od Kanyeho Westa. Součástí soundtracku ke třetí sezoně má být i novinka od Becka Blue Moon. Seznam písniček, které zatím v seriálu hrály, najdete tady a tady.

Na začátku třetí sezony potká divák Hannah o něco spokojenější než dřív, jejím prvním úkolem je ale vyzvednout Jessu z protidrogového sanatoria, udržovat vztah s Marnie, která se hroutí po rozchodu a odpovídat na obskurní otázky rozmazlené Shoshany, která jakoby úplně zhloupla. Její kluk nemá práci a psychiatr vypadá podezřívavě – třetí sezona se zdá být ještě hlubším vhledem do pocitů, iluzí a depresí jednotlivých postav.

Seriál může působit dojmem do sebe zahleděných peripetií privilegovaných neurotiček a protivných hysterek. Girls ale nevznikly proto, aby je jejich publikum obdivovalo a chtělo být jako ony. Navíc se jim daří být odzbrojujícím způsobem vtipné a pro holky dělají víc než kterýkoliv jiný televizní program. Jak napsala nedávno televizní kritička magazínu Slate Willa Paskin: „Nemáte rádi holky z Girls? Kdo říkal, že je máte mít rádi?“

Spustit audio