Nevina je live cinema o tom, kolik zodpovědnosti si bereme za životy ostatních

17. říjen 2014

Představení u nás oblíbené německé autorky Dey Loher Nevina vychází z fenoménu live cinema. Režisérka Petra Tejnorová spolu s filmovým štábem a herci propojuje divadlo s kinem. Live cinema je performance, která využívá screen media, vychází z pokročilé digitalizace filmového průmyslu, zvukových a obrazových technologií. Zdůrazňuje nenarativní prvky, živost provedení nebo improvizaci. K žánru live cinema se vyjadřují po dobu posledních asi deseti let například umělkyně a VJka Mia Makela nebo režisér Peter Greenaway.

„My jsme hledali texty, které samy o sobě připomínají scénář. Text Nevina má sám o sobě hodně ‚brechtovských‘ komentářů, takže splňoval ideu, že by nebyl znásilněný, kdyby dostal filmovou a divadelní podobu zároveň,“ říká Petra Tejnorová, která používá technologii živého střihu a propojení herců s audiovizuální projekcí. Představení Nevina tak můžeme smrsknout do popisu něčeho, co vypadá jako kino, ale odehrává se živě, nebo něčeho, co vypadá jako divadlo, ale snímají to kamery.

03230875.jpeg

„Problém je ten, že v Chiraně nemůžeme hrát přes zimu, protože to tady nevytopíme. Takže do budoucna budeme uvažovat i o jiném prostoru. Chtěli jsme pracovat v prostoru, kde může scéna zůstat stát. Nemohli jsme zkoušet v hale, kde se večer hraje představení, tohle všechno zbourat by znamenalo dva dny stavět a pak zkoušet,“ popisuje Petra náročný site specific projekt.

„Máme velké obsazení, je tady předepsaných čtrnáct hlavních postav, celá hra je kaleidoskopem postav a situací, které se vzájemně potkávají. Vy pak máte pocit, že to setkání by mohlo ovlivnit jejich životy, ale to se neděje. Jednotlivé epizody do sebe zapadají a vy si myslíte, že na konci všemu přijdete na kloub, ale to se nestane. Protože vycházíme z představy, že všechny události, všechno, co se nám v životě děje, začínáme řešit ex post, s nadějí, že když to dobře zanalyzujeme, můžeme tomu do budoucnosti předcházet. Ale to není možné, život je o tom, že si můžeme hodit kostkou, jak to bude. Zároveň mě zajímá téma viny, kolik zodpovědnosti si bereme za životy ostatních,“ dodává Petra Tejnorová.

03230884.jpeg

Zatím stále čerstvý fenomén live cinema je zajímavou zkušeností i pro herce: „Je to poprvé, kdy něco takového dělám, strašně se na to těším. Obě tyhle herecké části profese – jak natáčení, tak divadlo – mám ráda. Najít cestu, jak to skloubit, je úžasné, je to samozřejmě náročné finančně a časově, jsem ráda, že můžu být u toho,“ říká jedna z hereček Vanda Hybnerová.

Premiéra představení proběhne v hale Chirana v Praze 20. října.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.