Olomouc zažila duel Dawkins vs. Krauss. AFO rozdalo filmové ceny

20. duben 2015

Olomouc se minulý týden ukázala jako centrum vědy a filmu. V sobotu tu totiž skončil 50. ročník festivalu Academia Film Olomouc (AFO). A kromě vědecko-populárních snímků přivezl do Olomouce také světoznámé vědce, jako je třeba evoluční biolog Richard Dawkins nebo teoretický fyzik Lawrence Krauss.

Bezmála 6 tisíc akreditovaných návštěvníků, přes 3 stovky českých i zahraničních hostů a 530 snímků přihlášených do soutěžních kategorií. To jsou jen některá čísla, která shrnují 50. ročník festivalu AFO – největšího evropského festivalu populárně-vědeckých filmů. „Za padesátiletou historii festivalu jde o absolutní vrchol. To, že se právě Olomouc stala dějištěm setkání Richarda Dawkinse s Lawrencem Kraussem, je obrovský přínos jak pro město samotné, tak pro Univerzitu Palackého,“ říká jeden z organizátorů festivalu Ondřej Čížek.

Město festivalem žije. Pokud do Olomouce přijedete na festivalový týden, rozhodně se mu nevyhnete. A návštěvníci to oceňují. „Člověk jde po ulici a potká lidi, jak mají modré klíčenky s cedulkou AFO, to se mi moc líbí. Byla jsem na filmu Kód Enigmy a od organizátorů se mi moc líbí, že v rámci vědeckých filmů pouštějí i snímky pro širokou veřejnost,“ chválí návštěvnice Pavla Lioliasová.

03365273.jpeg

Čím je festival starší, tím více se dostává do světového povědomí. „Vždycky to byly vzdělávací, populárně-vědecké filmy. Dřív se ale na festivalu pouštěly primárně filmy, které vznikaly na místní univerzitě. Dnes jsou to filmy a série zahraničních produkcí, které jezdí uvádět slavní vědci z celého světa,“ vysvětluje posun festivalu jeho ředitel Matěj Dostálek.

03365036.jpeg

V rámci AFO vysílalo z Olomouce i Radio Wave. Na webu si tak můžete poslechnout třeba rozhovor s norským skladatelem Einarem Selvikem nebo islandským badatelem Arngrímurem Vídalínem. V sobotu v Olomouci zahráli v rámci koncertní série Radia Wave i ostravští Schwarzprior. Ti do posledního místa zaplnili podkrovní prostory jezuitského konviktu.

Letos se na AFO podařilo přivézt světového evolučního biologa Richarda Dawkinse. Ten podle organizátorů dorazil bez nároku na honorář. Navštívit Olomouc mu totiž doporučil fyzik Lawrence Krauss, který byl na festivalu hostem loni. „Rámcově si dobrý speaker a špičkový vědec řekne za jednu přednášku třeba 15 tisíc dolarů,“ říká programový ředitel Jakub Ráliš. Olomouc tak těží ze své atmosféry univerzitního města a důležitého vědeckého centra. Poprvé v České republice tak díky tomu mohli návštěvníci zajít na dialog dvou intelektuálních velikánů.

Origins Dialogue je diskuzní projekt Arizonské státní univerzity a patří k nejlepším vědeckým dialogům dnešní doby. Olomoucké kino Metropol bylo zaplněné do posledního místa a lidé vycházeli ven nadšení. „Jejich ostrovtip je úžasný. Zajímavý byl jejich pohled na objevy, které je překvapily. Člověka by nenapadlo, že biolog jako Dawkins si vybere jako nejzajímavější objev to, že velryby jsou příbuznější více k hrochům než k prasatům,“ směje se jedna z návštěvnic duelu. Jako jeden z mála dostal prostor pro svůj dotaz i jedenáctiletý David, který se vědeckými titány vůbec nenechal rozhodit. „Strašně se mi líbil výklad Sobeckého genu. Nečetl jsem to, ale věděl jsem asi, o čem to je, a pan Dawkins to tam ještě perfektně řekl. Nejvíce mě překvapilo, že se tam snažili pánové navzájem naštvat,“ usmívá se David.

03365037.jpeg

Richard Dawkins si na sobotním ceremoniálu převzal cenu za osobní přínos v popularizaci vědy. Filmovou cenu za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký film získal dokument Potěšení z logiky režisérky Catherine Gale. Ten mapuje proměny filozofického a matematického pohledu na logiku. Porota ocenila lehkost, díky které se téma stalo přístupným, aniž by se bralo na lehkou váhu. Nejlepším českým filmem jsou Zatajené dopisy od Tomáše Kudrny. V kategorii krátkometrážních dokumentů pak vyhrál snímek Superpočítače.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.