Olomoucká galerie Vitrína Deniska nadchla i Švankmajera

5. prosinec 2013

Pár desítek metrů od sloupu Nejsvětější Trojice, slavné olomoucké památky UNESCO, najdeme nenápadnou vitrínu, která na první pohled nevyčnívá z řady výloh běžných obchodů. Při pečlivějším pohledu si ale člověk všimne, že místo zboží vitrína předkládá kolemjdoucím výtvarná díla a že je ve výloze občas možné zahlédnout třeba i objekty od Jana Švankmajera.

Počátky Vitríny Deniska v centru Olomouce musíme hledat na Výstavišti Flora, kde v minulosti existoval výstavní kontejner 36. Dnešní kurátor Vitríny Alexandr Jančík měl původně převzít správu kontejneru v olomouckém parku, protože ho ale Flora výtvarníkům zabavila, bylo potřeba hledat nové místo. To nakonec Jančík našel přímo v centru hanácké metropole, v sousedství jednoho z malých obchodů.

„Je to instalačně jednodušší, ten prostor je vymezený naprosto jasným rozměrem, tak není potřeba na instalacích až tolik pracovat. Další pozitivum samozřejmě je, že je to ve veřejném prostoru, není to uzavřené, takže to může vidět kdokoliv a kdykoliv,“ říká kurátor Vitríny Deniska Alexandr Jančík. Podle něj je podobný typ galerií čím dál tím rozšířenější.

„Myslím si, že u nás to určitým způsobem trend je, funguje to. Nemyslím si ale, že je to vyloženě módní trend. Vidím za tím hlavně takový hlad současných mladých umělců, kteří jsou zároveň sami sobě kurátory a touží vystavovat, a tohle je ta alternativa, která je k tomu vede. Proto vznikají vitrínové galerie nebo galerie peněženkové, kalužové a podobně. Má to poměrně silný ohlas, protože to není svázané institucionálními pravidly jako u oficiálních kamenných galerií.“

03018359.jpeg

Výstavní program Vitríny je podobně uvolněný jako celý její koncept. Díky tomu se v seznamu vystavujících vedle sebe objevují jména, která občas překvapí. V galerii Vitrína Deniska totiž svoji tvorbu prezentoval třeba i legendární surrealistický tvůrce Jan Švankmajer. „Jsou tam tvůrci mladí, začínající i pokročilí. Ten Švankmajer je samozřejmě výjimka, která vzešla z toho, že Vitrínu Denisku zaštituje i občanské sdružení Pastiche Filmz a vlastně i Přehlídka animovaného filmu, nějakým způsobem to propojujeme. Švankmajera jsme oslovili proto, že měl velkou výstavu v Muzeu moderního umění. Pastiche Filmz mu připravovalo velkou retrospektivu krátkometrážních filmů, takže oslovit ho a získat ho pro ten prostor už bylo na spadnutí.“

Jana Švankmajera prostor Vitríny nadchnul. „Myslím si, že ta vernisáž pro něj byla něčím úplně novým, na co není zvyklý. To prostředí na ulici mezi spoustou mladých lidí pro něj bylo hodně občerstvující a dával to docela dost najevo, takže to byl ten důvod, proč jsme pozvali generačně úplně odlišného tvůrce.“ V nejbližší době se ve Vitríně Deniska chystá výstava letošního finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého Aleše Čermáka.

www.vitrinadeniska.cz

03018360.jpeg
autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.