Osmičková slam poetry v Rock Café

4. březen 2014

Slam poetry exhibice s pořadovým číslem osm přivítá stylově osm nejlepších slamerů. Ti budou muset publiku pražského Rock Café dokázat, že nebyli vybráni pro nic za nic. Mistra této exhibice můžete pomoci vybrat už ve čtvrtek 7. února.

Organizátor slam poetry večerů Tomáš Kůs prozradil, že tentokrát obdrželi pozvánku na exhibici loňský vítěz celostátní soutěže Martin Filippi, legenda českého slamu Bohdan Bláhovec, Roman Fürich, Pavel Klusák, Mruczivák, Bio Masha, Monika Serbusová a mezinárodní účast zajistí v Praze žijící básník Scott Jonathan Nixon.

Razantně vstoupil do slam poetry Martin Filippi. Tento nováček, který podle svých slov ještě nedávno vůbec netušil, co to vlastně slam poetry je, se po návštěvě olomouckého regionálního kola rozhodl zkusit to také. Že pokus stál za to, dokládá jeho vítězství v celostátní soutěži z konce loňského roku. „Pro mě osobně je slam poetry veršovaná stand-up comedy, ale využívám rámce básně, není to jen proud slov, snažím se hodně formálně držet rým, odstavce, jednotlivé verše,“ říká ke svému vlastnímu pojetí tohoto stále se ještě vyvíjejícího žánru. Vyvrací také názor, že se slam poetry nedá naučit – sám totiž navštěvoval workshop Boba Hýska.

02822534.png

A jak se s dravými a úspěšnými nováčky vyrovnávají ostřílení matadoři slam poetry? Tomáš Kůs přiznal, že to prý někdy po vystoupení v zákulisí vře – to pak ráno dostává omluvné zprávy týkající se nezvládnutých emocí. Martin Filippi naopak bere slam poetry coby koníček, takže nevnímá porážku v soutěži jako osobní selhání. Na druhou stranu zatím sbíral jedno vítězství za druhým, takže podobných situací si ještě moc neprožil.

Jestli uspěje mistr republiky 2012 i v konkurenci dalších sedmi vynikajících slamerů, se dozvíme už ve čtvrtek 7. února v Rock Café na osmé slam poetry exhibici.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.