Ostudou Liberce jsou nákupní střediska v centru, tvrdí odborníci

19. březen 2014

Špičkové pomníky, obdivuhodný architektonický ateliér SIAL, zanedbané plánování a spousta komerčních ploch v centru. Adam Gebrian, Rostislav Švácha a Zdeněk Lukeš se v anketě o liberecké architektuře shodli ve většině odpovědí.

„Rekonstrukce vysílače Ještěd,“ odpovídá Adam Gebrian na otázku, co by Liberci prospělo. „Je to nejlepší věc, co tady máme, a nejsme ji schopni dát do dobrého stavu, je to strašná škoda.“ Další dotazy směřovaly na to, co se v Liberci za poslední dobu povedlo, v čem tkví hlavní problémy místní architektury a jak město ovlivňuje místní Fakulta architektury a umění.

„Liberec, hlavní město konzumu,“ komentuje Rostislav Švácha způsob, jakým se podle něho v Liberci odráží neregulovaný kapitalismus. „Aby už ta mánie stavění obchodních nákupních center ve středu města skončila,“ říká na dotaz, co by Liberci přál.

Bývalý děkan místní Fakulty architektury a umění Zdeněk Lukeš kvituje vznik Oblastní galerie v Liberci v budově starých lázní a připomíná, že ulice vedoucí od hlavního Soukenného náměstí by mohly být skvělým prostorem pro současnou kvalitní architekturu. Připomíná taky skrytou popelku Liberce: Liebiegovo městečko.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka