Pawel Pawlikowski: Idu jsem nosil v hlavě 8 let

14. červenec 2014

„Ženské hrdinky mi připadají zajímavější. Muži jsou trochu nudní. Sám jsem muž a vím, jak jsem nudný. Z čistě pragmatického hlediska je to podle mě také tak, že je nyní snazší najít zajímavé a talentované herečky než stejně dobré herce.“ Režisér a scenárista Pawel Pawlikowski ve svých filmech často staví do hlavních rolí ženské postavy. Výjimkou není ani jeho zatím poslední snímek Ida, jehož dvě hlavní hrdinky jsou opět dvě ženy.

Černobílý snímek Ida, který plyne ve zdánlivě pomalém tempu a je vizuálně velmi podmanivý, slaví divácké úspěchy po celém světě. Pawlikowski přiznává, že takový úspěch ani nečekal. Film natočil s nízkým rozpočtem, a navíc je jeho poetika dost odlišná od toho, na co jsou dnes filmoví diváci zvyklí. Přesto se jedná o divácky nejúspěšnější polský film za několik posledních let.

Pawlikowski dodává, že obvykle nosí v hlavě hned několik příběhů a třeba čtyři a víc rozpracovaných scénářů. Momentálně už několik let přemýšlí nad fiktivním dokumentem o mladém Josifu Stalinovi, čas na natočení filmu prý ale ještě nenastal, protože je pořád s některými detaily příběhu nespokojený. Další z budoucích filmových projektů by prý mohl být také film o mladém Johannu Bachovi, jehož příběh už má Pawlikowski také rozpracovaný. Jak ale přiznává, film Ida nosil v hlavě déle než osm let, takže je možné, že Bach i Stalin budou ještě nějaký rok muset počkat.

03165058.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.