Perverzní průvodce nejočekávanějšími filmy roku 2015

19. leden 2015

Stále jsou ještě věci, na které se ve filmově-kritickém magazínu Čelisti těšíme. Na některé jen obezřetně, na jiné téměř nekriticky. Následující žebříček vám odhalí, co by v roce 2015 mohlo sklízet vavříny chvály – na prestižních festivalech i v běžné distribuci. Za rok touto dobou tak buď můžete uznat, že máme dobrý odhad, nebo se nám posmívat za kolekci hrubých omylů. Pokud by se vám zazdálo, že je následující výčet nápadně perverzní a obsahuje příliš mnoho proměn, vražd, znásilnění, úmrtí, sexu a naopak málo přítulných člověčinek, vítejte v našem světě.

HUMR (r. Yorgos Lanthimos)
Svůj první anglicky mluvený film chystá řecký excentrik Yorgos Lanthimos, jehož filmy Špičák a Alpy reprezentují to nejlepší z tzv. řecké divné vlny. Uvidíme, jak na poetiku absurdních dramat, zkoumajících mimo jiné otázky jazyka, kontroly a identity, naváže jeho novinka Humr – podivínská romance z dystopické budoucnosti, v níž jsou nezadaní jedinci z Města převáženi proti své vůli do Hotelu, kde si musí do 45 dnů najít partnera, jinak jsou proměněni ve zvíře dle vlastního výběru a vyhnáni do lesů. Dobrý večer.

LILY LANE (r. Bence Fliegauf)
Maďarský samouk a stále sebevědomější auteur Bence Fliegauf vyrazil indie scéně dech v roce 2012 svou syrovou romskou baladou Je to jen vítr. Po nekompromisním realismu se vrací k lyričtějším polohám v příběhu matky Rebeccy a jejího malého syna Dannyho, kteří se vypořádávají v kulisách budapešťského předměstí s tak základním tématem existence, jakým je smrt. Věštíme z kávové sedliny jímavý filmový ambient, jaký jenom Bence umí.

FLASHMOB (r. Michael Haneke)
Jedním z nejočekávanějších titulů letošního roku je nepochybně novinka rakouského analytika Michaela Hanekeho s názvem Flashmob. Přísný profesor tentokrát využije titulní virální fenomén – spočívající v tom, že se větší množství lidí sejde na veřejném místě, předvede bizarní kulturní produkci a zase bleskově zmizí – k nahlédnutí křehkého vztahu médií a reality. Jak precizní v pozorování sociálních rituálů umí Haneke být, poznáte nejlépe z jeho vrcholného snímku Kód neznámý. Uvidíme, zda se mu podaří předkamerový prostor rozkódovat i tentokrát…

SCHNEIDER VS. BAX (r. Alex van Warmerdam)
Nový snímek připravuje jeden ze dvou bludných Holanďanů v našem výběru – milovník absurdního humoru a renesanční autor Alex van Warmerdam (Seveřané, Malý Tony, Poslední dny Emmy Blank). Na svéráznou alegorii Borgman, která se právem dostala i do soutěže festivalu v Cannes, naváže snímkem Schneider vs. Bax o nájemném vrahovi, který má vymazat ze světa padesátiletého spisovatele žijícího v odlehlé chatě. V jedné z hlavních rolí se znovu objeví kromě samotného Warmerdama i jeho manželka Annet Malherbe.

STAR WARS: SÍLA SE PROBOUZÍ (r. J. J. Abrams)
Většina planety stejně půjde do kina až 17. prosince, kdy budou mít premiéru nové Star Wars: Síla se probouzí režiséra J. J. Abramse, který předtím tak úspěšně vzkřísil Star Trek. Návrat k zaprášené estetice původní trilogie ze 70. a 80. let a navázání na příběhy původních charakterů nedá fanouškům spát. Mimo Luka Skywalkera, Hana Sola a princezny Leiy má přijít do univerza Hvězdných válek celá řada nových figur. Jestli má nějaký film auru velkých očekávání, tak je to právě tento.

LOVE (r. Gaspar Noé)
Známý argentinský zvrácenec a téma lásky? Nikdy nepodceňujte Gaspara Noého. Jeho hypnotický výlet do neonového prázdna z roku 2010 nám pořád kreslí v mozcích surreální obrazce, takže vlastně s napětím očekáváme, co nabídne jeho nový počin nazvaný prostě Láska. Přiznejme si, že anotace je velmi slibná: „Sexuální melodrama o chlapci, dívce a další dívce. Milostný příběh, který je radostnou oslavou sexu.“ To zní jako film, který jsme vždycky chtěli natočit.

ELLE (r. Paul Verhoeven)
Nizozemský skandalista Paul Verhoeven konečně připravuje svůj první film od kontroverzní Černé knihy (2006). Ve francouzsky mluveném snímku Elle (Ona) se navíc stylově vydá na pole exploatačního subžánru, jemuž se říká rape-revenge a v němž se ženy mstí mužům za to, že je znásilnili. Hrdinka v podání jedné z nejlepších hereček současnosti Isabelle Huppert tu ztvární byznysmenku, která se bude potýkat s deviantním stalkerem. Předlohou pro film je román Oh… francouzského spisovatele Philippa Djiana, jehož knihy prosluly svou sexuální otevřeností. Pro nevyzpytatelného Verhoevena, zdá se, ideální matroš.

SPECTRE (r. Sam Mendes)
Po Skyfallu neočekáváme nic míň než další Mendesovu brilantní vizuální esej na téma Bondův mýtus. Spectre navíc slibuje návrat k základům univerza agenta 007, nevšední krásu uhrančivé Léy Seydoux a potměšilé charisma Christophera Waltze. Kameraman Hoyte van Hoytema je zárukou nekompromisní estetické geometrie, v níž se, doufejme, bude radost ztrácet.

03295888.jpeg

V HLAVĚ (r. Pete Docter)
Na rok 2015 přichystalo studio Pixar hned dva animované filmy s originálním námětem. Jedním z nich je výprava do našich hlav, kde sídlí personifikované emoce, které řídí naše rozhodnutí. Ambiciózní a podle upoutávek velmi zábavný snímek má scenáristicky a režijně na starosti Pete Docter, jenž dostal Oscara za vynikající Příšerky s.r.o. a dobrodružné pojetí geriatrie Vzhůru do oblak. Škoda že se režisér nevypraví do našich hlav, hned by se totiž do tohoto žebříčku hodil ještě více.

THE SEA OF TREES (r. Gus Van Sant)
A na závěr přeci jen ta člověčinka, byť s vůní oprátky. Gus Van Sant a jeho výkyvy. Je otázka, kam se vychýlí ve svém novém snímku The Sea Of Trees, který pojednává o přátelství amerického a japonského wannabe-sebevraha, kteří se potkají v háječku nedaleko hory Fuji. Kdyby ústřední roli obsadil někdo jiný než vychrtlý zázrak Matthew McConaughey a přísný samuraj Ken Watanabe, nejspíš bychom silně pochybovali, ale tahle dvojka prostě budí oprávněná očekávání. Tak snad se z výsledku nebudeme chtít věšet.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.