Plzeňská kulturní fabrika Světovar chce být vidět po celém městě

18. červen 2014

Za první republiky vařili ve Světovaru pivo, od příštího roku se má stát prvním českým kulturním centrem, které kombinuje zázemí pro všechny druhy aktivit s podporou místní komunity a kreativním inkubátorem. Kvůli nedávno objeveným potížím s budovou bývalého pivovaru se ještě neví, jestli se bude plzeňská kultura vařit právě v ní. Značka Světovar ale kope už teď.

Minulý týden plzeňští zastupitelé odhlasovali budoucnost pro Světovar i přesto, že se ve starém pivovaru našlo množství karcinogenní látky a jeho rekonstrukce by tak byla o mnoho dražší, než se původně myslelo. Záměru vybudovat fabriku, která by status kulturního centra Plzni zachovala i po skončení projektu Plzeň 2015- Evropské hlavní město kultury, se ve městě nechtěli vzdát.

Už teď funguje provizorní coworkingové centrum Husovka, které je předfází kreativního inkubátoru kulturní fabriky Světovar. „Nechtěli jsme čekat,“ říká Ondřej Kašpárek, který má na starost projekt Everfund. „Cítili jsme, že už je to to potřeba, teď tu už děláme každý týden jednu akci. Kromě toho, že se lidem věnujeme jednotlivě, tak je nutné jim zprostředkovávat setkávání, ať už formální, nebo neformální. Formální jsou třeba prezentace nápadů, je to podobné jako Pecha Kucha, lidé pak diskutují a odnáší si kontakty. Neformální je třeba večeře, která se uvaří pro členy a při ní se řeší a povídá.“

03146968.jpeg

„Když k nám přijde člověk, který zrovna skončil školu, je to třeba grafický designer a má tři další kamarády, se kterými si chce rozjet svoje studio, tak mu poskytneme dáme prostor kouče z oboru. Ten jim může pomoct získat kontakty a pomáhat v tom, aby jejich projekt byl výjimečný, jiní než ostatní‘,“ říká jedna z dalších manažerek Plzně 2015 Michaela Mixová. „Snažíme se podporovat i lidi z jiných odvětví, třeba ze strojírenství, aby věděli, že si mají o čem povídat třeba právě s designerem. Máme tady člověka, který je strojař, přišel s tím, že potřebuje pomoct s elektromobilem, že hledá člověka, který by mu pomohl ho navrhnout.“

„Světovar by se měl obracet do komunity, k lidem, kteří žijí v bezprostředním okolí toho místa. Práce, které teď už rozjíždíme, mají většinou nějakého nositele, organizaci, která už funguje,“ vysvětluje Ondřej způsob, jakým chtějí posilovat komunitní identitu místa. „Konkrétně to může být projekt Pěstujeme včely na střeše Světovaru, dělá ho člověk, který chce zvýšit povědomí o tom, co pro nás včely znamenají, a my mu dáváme prostor.“ Pokud bude kulturní fabrika fungovat podle původního plánu v budově starého pivovaru, ze čtvrti Slovany udělá kulturní středobod města. Městská část, která je daleko od centra, zásah potřebuje - bez něj bude mít sklon se proměnit ve vyloučenou lokalitu. Záměr umístit kulturní centrum do problémové oblasti má Světovar společný s projektem Kreativní Brno. Brněnský hub, který je zatím ve fázi analýz a plánování, má sídlit v bývalé věznici na ulici Cejl.

Podobně jako v kulturní čtvrti, která souběžně vzniká v bývalém ostravském dolu Hlubina, chtějí ve Světovaru podporovat i řemesla. „Důraz se klade i na to, aby tam byl přesah i do veřejného prostoru, měla by tam být umístěná špinavá dílna, místo, kde se dá navrhovat třeba městský mobiliář, dělat městské intervence. Byla by to dílna, kde by mohly být velké mašiny a zároveň 3D tiskárny, celé by to bylo napojené na světový open source, kde se sdílí recepty na to, jak udělat kdejakou krabičku na hackování nějakého systému vysílání,“ říká Ondřej.

03147080.jpeg

Jedna z plánovaných událostí Světovaru je i 72 Hours Urban Action. „Přijedou architekti, kteří dostanou zadání řešit problémy ve městě nebo je sami identifikují a potom mají 72 hodin, aby ta místa nějak změnili, třeba vylepšili městský mobiliář nebo vyčistili strouhu, ze které se pak stane městská tepna,“ popisuje Michaela.

Rozjíždějící se kulturní fabrika podle obou kulturních manažerů mění město Plzeň už teď. „V roce 2010 projekt začal a když dneska procházíš městem, tak vidíš, že se tady dějí věci, lidi jsou aktivnější. Když jim dáš marketingový support, pomůžeš s realizací, s produkcí, tak najdou odvahu se pouštět do spousty věcí. Jsou taky zvyklejší se propojovat se zahraničními festivaly a kulturní nabídka získává na kvalitě.“ O nápadech, které v Plzni dostaly během poslední doby podporu, jako jsou Zelená zastávka, Zapomenutá zahrada nebo oživení staré městské plovárny, bude tento týden ve vysílání Radia Wave ještě slyšet.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka