Povídky o mrzácích, román z drůbežárny a kanibalismus. Knihy pro ty, kdo nenávidí léto

7. červenec 2017

Redaktoři Radia Wave dali dohromady seznam doporučené četby pro lidi se silným žaludkem a pro ty, kdo neradi propadají všeobecnému optimismu letních měsíců. K rybníku si můžete vzít první díl čínské sci-fi, ve které se lidská rasa chystá k rafinované sebevraždě, povídky, jejichž postavy rodí včely, nebo naučnou literaturu o kanibalismu.

Nejlepší román z drůbežárny
Anna Bolavá – Ke dnu
Doporučuje Karolína Demelová, moderátorka pořadu Liberatura

Vyloženě letní, oddechové čtení to tedy není, ale Anna Bolavá vás stejně dostane. Její román Ke dnu, který volně navazuje na uhrančivé vyprávění sběračky bylin Do tmy, se po prvních stránkách může jevit jako česká verze severské krimi. Objasnění smrti ženy, jejíž tělo se najde v močálech, ale nakonec slouží spíš jako pozadí pro ponor do mikrosvěta jihočeského venkova a jeho obyvatel. Mezi játry a skelety slepic v místní drůbežárně vámi bude třást zima, tíseň a úzkost, přesto ale budete muset otočit další stránku a číst až do konce.

Encyklopedie kanibalismu
Bill Schutt – Naprosto přirozená historie kanibalismu
Doporučuje redaktor Matěj Schneider

Bill Schutt je biolog, který má za sebou taky knihu o krvi a netopýrech. Vzhledem k jeho výběru témat a entuziasmu, s jakým svoje knihy píše, ho podezřívám, že by mohl být upír. V jeho nejnovější knize se dozvíte všechno o kanibalismu; třeba o určitém druhu žraloka, kterému narostou zuby už v děloze – s ostatními mláďaty se pak požírají, dokud nezbydou jen dvě. Od těchto příkladů se nakonec dostává i k historii kanibalismu u lidí, je to kniha s velkým rozpětím. Schuttovi se chvílemi daří být dost vtipný, ale je asi jasné, že je to kniha docela vážná. Autor v rámci jedné kapitoly dokonce ochutná na víně připravenou placentu – zkouší formu kanibalismu, která je jakž takž společensky přijatelná.

Co vám hnije pod lehátkem
Liliane Giraudon – Srstí
Doporučuje redaktorka Alžběta Medková

John Darnielle – Universal Harvester

Kniha Srstí od Liliane Giraudon je sbírka kratičkých povídek, těžko je ale zařadit. Možná je to próza, možná poezie, možná úplně zvláštní, svébytný tvar. Vtáhnou vás ale nemilosrdně do těžkého bezčasí plného sexu, smrti, rozkladu a ztracených nadějí. V tomhle světě neexistují šťastné konce, zato zmrzačení lidé stávající se zvířaty a naopak. Hranice se smazávají. Lidi rodí včely, Pauline rozkuchává panenky, mladý kapitán louveterie zacílí a pomalu míří… Srstí je ideální čtivo na dovolenou, vždy je dobré mít se na pozoru a sledovat, co moře vyplavilo na pláž a jestli pod lehátkem náhodou cosi nezahnívá.

Horor z videopůjčovny
John Darnielle – Universal Harvester
Doporučuje hudební dramaturg Jiří Špičák

Čtu teď knihu, kterou letos vydal John Darnielle, kterého možná znáte z kapely The Mountain Goats. Na rozdíl od jeho první knihy Wolf In White Van není tentokrát tak existenciální, spíš si pohrává s béčkovou estetikou. Hlavní postavou je Jeremy, který pracuje ve videopůjčovně v Nevadě v devadesátých letech. Zákazníci za ním začnou chodit s tím, že filmy jsou zničehonic přerušovány záběry, které do nich nepatří. Vidí v nich podivné lidi s kuklami na hlavách, jak trpí, někdo je týrá. Postupem času zjišťujeme, že celá věc je velice zamotaná. Zjišťuji to i já, protože tuhle letní věc mám zrovna rozečtenou. Nevím ještě, jak to dopadne, ale hrozně mě baví devadesátková atmosféra, která exploatuje třeba staré tehdejší horory a krimi. Ideální četba k vodě.

Sci-fi, ve kterém mrká vesmír
Liou Cch'-sin – Problém tří těles
Doporučuje redaktor Jonáš Zbořil

Jistota, že zítra přijde nový den, je fyzikálně nezpochybnitelná. Představte si knihu, ve které to tak není. Problém tří těles, první díl velkolepého třídílného sci-fi čínského spisovatele Liou Cch'-sina, se částečně odehrává na planetě, kterou obíhají tři slunce – zcela nepravidelně a chaoticky. Příliš jasný východ slunce znamená, že svět bude během sekund spálen na popel, jindy civilizace umrzne při sto let trvající zimě. Tohle je ale pouze jedna rovina knihy, která v roce 2015 získala prestižní cenu Hugo za nejlepší sci-fi román. V té druhé se čtenář dozvídá o tajném meziplanetárním projektu čínské armády, který začal za Kulturní revoluce a jehož následky se budou na Zemi odvíjet ještě dobrých pár století. Kniha, ve které mrká vesmír, fyzikové páchají sebevraždy a postavy se potí šílenstvím, protože se jim na sítnici objevila podivná časomíra, odpočítávající hodiny a minuty. Problém tří těles je román, ze kterého chytnete horečku.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.