Povstalci v novém Star Wars seriálu Rebels vedou mdlý boj

15. říjen 2014

Když společnost Walt Disney koupila v roce 2012 LucasFilm, stala se tím také majitelem značky Star Wars. Disneyovci mimo novou filmovou sérii navazující na předešlé trilogie oznámili řadu celovečerních spin-off pokračování a animovaný seriál Rebels.

Seriál Star Wars Rebels příběhově vyplňuje mezeru mezi filmovou třetí a čtvrtou epizodou. Tvůrcům se tak nabízelo poměrně neprobádané a asi jedno z nejlákavějších, nejtemnějších období Lucasova univerza. Očekávání tak bylo dvojí. Pozitivní rozechvění vyvolávalo třeba zapojení nerealizovaných návrhů Ralpha McQuarrieho pro původní Star Wars ze 70. let. Přesto ve výsledku i přes některé klady převážily pochybnosti.

Produkčně seriál zaštítil režisér Dave Filoni, který se podílel na tvorbě jiného Star Wars seriálu již dříve. Clone Wars se vysílaly šest let a ze sto dvaceti pěti epizod (včetně celovečerního pilotu) jich bylo minimum, které by něčím zásadnějším přispěly do rozvětvené mozaiky Lucasových vizí. Navíc rozdělily fanoušky na nesmiřitelné skupiny, které seriál adorují, nebo naprosto odmítají. Byla na něm evidentní tendence, která se později v případě Rebels potvrdila beze zbytku.

03228903.jpeg

Ze seriálu trčí nepříjemný dojem, že si společnost Disney uvědomila, že pomalu odrostla další generace Star Wars nadšenců a je potřeba doplnit stavy. To není samozřejmě nic špatného, ale způsob, jakým se o to společnost pokouší, je nanejvýš bizarní. Galaktické Impérium, které ztělesňuje fašizující mašinérii a jasně vyhraněné zlo, v seriálu působí totiž velmi komicky. Imperiální vojáci jsou neustále zmatení a chovají se jako infantilní klauni. Na druhou stranu mají imperiální síly asi proč zmatkovat, protože jejich protivníky je partička drzých partyzánů. Nečekejte však nekompromisní a chladné zabijáky, případně charismatické piráty s vybraným ostrovtipem. Jediné, co se na skupině v sytě barevných kostýmech dá považovat za podmanivé, je jejich pašerácká loď. Jinak nic víc. I ústřední antagonista, který se zjevuje v závěru pilotního dílu, nevnáší nějaký zásadní příslib.

Ve chvílích, kdy se v seriálu nemluví a probíhají letecké souboje, je přece jen příjemně koukatelný a konkrétními střihy nostalgicky odkazuje např. k přestřelkám z Epizody IV. Ovšem když někdo promluví, lze pouze tupě zírat. Zkratkovité dialogy navíc působí skutečně obludně kvůli českému dabingu. Lokalizace ničí poměrně slušné hlasové obsazení a seriálu ubližuje o to víc. Mnohdy působí stejně, ne-li hůř než nový dabing pro speciální edici Epizod IV–VI, která se objevila také v českých televizích.

03228902.jpeg

Jakýkoliv argument srozumitelnosti pro cílovou skupinu ovšem nevyváží, jak seriál Star Wars Rebels ve výsledku dopadl. Jeho přímočará struktura ubíjí mysteriózní kouzlo světa Hvězdných válek a seriál zaostává dokonce i za některými komiksovými příběhy.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka