Praha má nové divadlo na ostrově. Otevírá se ve vile na polodivoké Štvanici

31. říjen 2014

Proměna léta opuštěné vily na pražském ostrově Štvanice na nové divadlo je dalším pokračováním současného trendu oživování opuštěných budov a málo využívaných míst ve městech. Těmi, kdo prostory obsazují, jsou často divadelní soubory. Deset minut chůze od centra vzdálená Štvanice, jejíž značnou část využívají jenom pejskaři, je příkladem městské přírody, kterou má v centru málokteré evropské velkoměsto.

Stojíme na ostrově, který je uprostřed dvou proudů, ženou se z každé strany ostrova, navíc ho přetíná severojižní magistrála, nacházíme se tedy v nějakém dvojím tahu. Ta vila naprosto paradoxně, navzdory tomu, že by tady ty energetický vlny měly běžet rychle jako na štvanici, působí takovým klidným dojmem, jako takový dortíček v dolíčku. To se ale možná za chvíli změní, protože v dolíčku otvíráme nový kulturní prostor Vila štvanice,“ říká šéf divadelního souboru Tygr v tísni Ivo Kristián Kubák.

Tygr v tísni loni vilu Štvanice objevil pro svoje představení Golem, podobně jako tři další pražské divadelní soubory, které nedávno obsadily opuštěný studentský klub na kolejích Švehlovka. Imerzivní divadlo, které diváka vtahuje do děje tím, že jej obklopí a udělá součástí představení, nebo site-specific hry si žádají netradiční prostory, které se dají různě proměňovat.

03241136.jpeg

„Když se hrál Golem, tak vilu obývaly postavičky z Meyrinkova románu, z toho židovského ghetta. Lidé se mohli po budově pohybovat zcela volně a prakticky neustále se tady něco dělo. Nebylo možné to celé pochytat v nějakém sledu za sebou, současně se v různých místech odehrávaly dvě nebo tři, čtyři situace, třeba tahle místnost, která je teď taková velká a prázdná a je v ní sklad, byla přepažená napůl. Divák ani neví, že jsme tu měli falešnou stěnu a v té skryté části byla divadelní šatna, do které se vcházelo skříní,“ ukazuje Kubák v prvním patře trochu zanedbané vily, kterou divadelníkům na pět let půjčil pražský magistrát.

Čtěte také

Procházíme kolem právě finišujícího baru, vypadá to, že opravdu stačí už jenom zapojit pípu a bar bude funkční, což je den před otvíračkou docela vhodné. Na druhé straně přízemí, kdybychom odhrnuli oponu, uvidíme divadelní sál, kde probíhá jedna z posledních zkoušek představení Explosis, teď scénografka líčí Šimona Krupu, který hraje hlavní roli Vladimíra Boudníka.“

03240920.jpeg

Tygr v tísni, který obsazuje studenty nebo čerstvé absolventy DAMU, se rozhodl vilu dál nevyužívat podobně jako při Golemovi a vybudoval tu klasické divadlo s pódiem. Podle architektky a designérky Vily Štvanice Ivany Kanhäuserové se od tradičních divadelních domů liší jen svou variabilitou: „Není to černá díra. Protože to není klasický černě vymalovaný divadlo, musíte se přizpůsobit třeba těm stěnám, té obouchané cihle. Normálně se do divadla pořizuje všechno černý, my jsme museli přizpůsobit všechny barvy tomuhle světlýmu prostoru.“

V prvním patře Vily Štvanice bude zkušebna, místnost pro chystané workshopy a šatny, ateliér ve druhém patře divadelníci propůjčili šesti scénografům a hudebníkovi, se kterými spolupracují. Pro běžné návštěvníky bude přístupné přízemí s jevištěm a kavárnou, počítá se ale i s účastníky workshopů a kurzů. Kromě Tygra v tísni tu bude hrát i soubor Geisslers Hofcomoedianten, který v sobotu uvede premiéru hry Dvě komedie v komedii, v neděli pak Tygr v tísni poprvé uvede Explosis.

03240919.jpeg

Nedokážu si představit lepší věc, co tam udělat, než něco takovýho,“ komentuje vznik nového divadla na ostrově botanik a odborník na městskou divočinu Jiří Sádlo. „Na malou plochu takto dostanete spoustu lidí, který se pak rozejdou po celé ploše ostrova a můžou si užívat městský nápodoby přírody.“ Štvanici řadí k polodivokým ostrovům, příliš by ji neměnil, ale více otevírat lidem by podle něj rozhodně zasloužila.

Ostrovy jsou prostě terno, každý je jiný a je jich víc, než si myslíme, od uzounkého Veslařského ostrova až po Troju. Máme jeden zastavěný ostrov, to je Kampa, máme i ostrov s budovou – Žofín, máme ostrov kdysi krásný a čerstvě zničený bizarní parkovou úpravou, tím myslím Střelecký, pak máme ostrovy různou měrou polopřírodní až skoro úplně přírodní, máme i jeden, který vznikl před dvěma lety po povodních a je velký asi jako volejbalové hřiště. Moc lidí si ho ještě nevšimlo, je naproti zoologické zahradě mezi Trojským ostrovem a zoologickou zahradou,“ dodává Sádlo.

03240926.jpeg

Nové ostrovní divadlo zahajuje sezonu otevíracím večírkem s hudební produkcí právě dnes 31. října. Víc informací najdete na facebookovém profilu Vila Štvanice.





Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.