Pražský vývar: Crowdsourcing zahuštěný polévkou podpořil houpací sítě

13. únor 2014

Ve středu se poprvé konal crowdsourcingový večer Pražský vývar podporující menší projekty oživující veřejný prostor v hlavním městě. Zúčastnily se ho čtyři nápady a vítěz si odnesl peněžitou částku vybranou ze vstupu, za kterou bude moci ten svůj zrealizovat.

Čtyři projekty, které chtějí svou stopou zlepšit život okolo sebe, vstup stovka, vynikající polévky a jeden vítěz s finanční injekcí na rozjezd svého nápadu. Takhle probíhala akce Pražský vývar, která se ve středu poprvé konala v Novoměstské radnici a prostorách kavárny Neustadt. Výherkyně Dora Drdová a Jitka Marelová, které stojí za nápadem Houpací sítě – si domů odnesly bezmála 16 000 Kč.

Organizátor Ondřej Kobza podotýká, že Pražský vývar odkazuje na americkou mikrosponzorskou akci Detroit Soup, která motivuje občany aktivně rozvíjet veřejný prostor, ve kterém žijí: „Náhodou jsem na webu objevil tenhle projekt z Detroitu – Detroit Soup – tak jsem si říkal, že bychom mohli tento nápad u nás recyklovat, a založili jsme Pražský vývar s pár přáteli. Koncept je takový, že přijde třeba sto, dvě stě, tři sta lidí, každý dá sto korun, dostane za to polévku a hlasovací lístek pro jeden ze čtyř projektů, který se tam představí. Lidé si je vyslechnou, potom si jdou dát polévku, která je od sponzorů, a hlasují. Vítěz pak dostane celou částku ze vstupného.“

03061881.jpeg

Prezentované projekty, které pořadatelé vybrali z dvanácti přihlášených, jsou v různém stadiu pokroku. Komunitní sdílení kol Rekola v Praze funguje už víc než půlrok, Táta fest, tedy neformální happening k příležitosti Dnu otců, se už pravidelně koná, Čajbus fungující jako pojízdná pop-up čajovna, taky nějakou dobu jezdí a Houpací sítě, které mají pomoci pracujícím Pražanům více odpočívat a bezdomovcům získat větší smysl života, se zatím pohybovaly spíše ve stadiu nápadu. „My jsme se přihlásily úplně na poslední chvíli,“ říká překvapená studentka Dora Drdová, která svůj projekt okoukala s kolegyní Jitkou ve Vídni. „Děláme v Bolzanově centru divadelní kroužek, říkaly jsme si, že Pražani málo odpočívají, a že by se nám líbilo nějak změnit Prahu a zároveň to spojit s touto prací. Chceme dělat ergoterapii pro bezdomovce, kteří ho navštěvují a budou plést houpací sítě, které my potom po Praze rozvěsíme. Oni uvidí výsledek své práce v parcích a uvidí, že si to lidi užívají a budou na to hrdí.“ Vybrané peníze půjdou na materiál a na terapeuta, a svoje výsledky představí na příštím nebo přespříštím kole Pražského vývaru.

Většina návštěvníků si program večera pochvalovala, ale našli se i tací, kterým formát příliš nevyhovoval, jako třeba kamarádkám Báře a Pavle. „Chápu, že to byl první ročník, ale musím se přiznat, že jsem nečekala, že budou projekty tak nepřipravené, myslela jsem, že budou doplněny prezentací, budou tam náznaky rozpočtu, jak by využili peníze,“ říká Bára a Pavla přikyvuje a dodává: „Nakonec jsem zvolila Houpací sítě, protože to má asi největší smysl, ještě se mi líbila Rekola, ale ti podle mě seženou sponzory i jinde.“

03061880.jpeg

Kromě nových nápadů, jak zlepšit svět kolem sebe, hlasujícím večer zpříjemnil výběr několika polévek z různých podniků i jednotlivců, kteří je připravili zadarmo. Nechyběl samozřejmě poctivý vývar, oblíbený dýňový krém, ale objevily se i naprosté originály. Třeba Anna Vodrážková připravila celerovou polévkou s jablkem a lučinou. Jí samotné se Pražský vývar líbí a možná se zkusí příště – za měsíc, měsíc a půl – sama zúčastnit. „Uvažuju o tom, akce má potenciál, lidí je tady hodně, ty peníze nejsou nezajímavé. Mně osobně zajímají pingpongové stoly, měla jsem na to kdysi napsaný projekt, takže kdybych se to rozhodla osvěžit, tak bych sem šla s projektem Víc pingpongových stolů pro veřejnost v Praze.“ K Annině radosti její svérázný pokrm zmizel v žaludcích hlasujících asi za 20 minut a večer nakonec vyhrály její favoritky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka