Propagandistické plakáty v DOXu: Od první světové ke Snowdenovi

4. březen 2014

„Výstava začíná první světovou válkou, tedy rokem 1914. A poslední plakát, který je tady k vidění, reflektuje kauzu odposlechů, kterou odstartoval bývalý zaměstnanec americké Národní bezpečnostní agentury Edward Snowden,“ popisuje rozsah výstavy její kurátor Jaroslav Anděl.

Výstava Plakát v souboji ideologií 1914–2014 prezentuje několik stovek plakátů ze státních i soukromých sbírek. Svým tematickým záběrem je výstava obrovská. Kromě klasické politické propagandy obou světových a studené války tady uvidíte plakáty, které se věnují ekologii, lidským právům, boji proti terorismu nebo antiglobalizačním hnutím.

Výstava je rozdělena podle historických mezníků na deset sekcí. Časově nejdelší období zabírá kapitola Osvobození a studená válka 1945–1991. Z první a druhé světové války je na výstavě několik set plakátů a dají se považovat za skutečně reprezentativní vzorek dobové propagandy. Jiné historické etapy jako například éra transformace a globalizace jsou bohužel zastoupeny jen několika desítkami náhodně zvolených plakátů, což je dle mého názoru škoda.

03073617.jpeg

Poněkud nesourodě jsou pokrytá i jednotlivá témata. Zatímco válečné půjčky z první světové války zabírají celou jednu velkou stěnu, třeba pro 20. století klíčové téma atomové energie je pokryto jen na několika málo plakátech. Vzhledem k obrovské šíři témat, kterou se autoři výstavy rozhodli zohlednit, nezbytně dochází k tomu, že některé oblasti jsou pokryty jen velmi povrchně nebo skoro vůbec. V případě volby časového i tematického rozpětí by proto výstavě prospělo řídit se téměř plakátovým heslem „méně je někdy více.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka