Radio Ivo život nedocení?

5. leden 2011

Radio Ivo je fenoménem současné alternativní kultury. Vystupuje na nejrůznějších festivalech, oslavách, v divadlech a klubech. Ale nejde o divadelní představení, nejde ani o klasickou performanci. Je to rozhlasová hra, kterou diváci sledují přímo při jejím vzniku.

Odehrává se na pódiu bez transformace, bez jakékoli divadelní snahy upoutat tělem, jde pouze o hlas. Rozhlas, který se neposlouchá ze záznamu pomocí zapnutého rádia, nýbrž přímo v klubu, improvizovaně a neopakovatelně.

Trojice účinkujících DJ’s z hudebních uskupení Kazety a Midi Lidi – Johana Švarcová, Petr Marek herec Karel Machuča – tvoří multikulturní obsazení hry s názvem Život nedoceníš. I přes to, že hra má jednotný název, jednotlivá vystoupení se liší, rozhodně nejde o reprízy.
Jeden z dílů undergroundově alternativní improvizované ságy budete moci slyšet a sledovat i na narozeninové párty Radia Wave 15. ledna v MeetFactory.

Vznik Rádia Iva popisuje jedna z hlavních aktérek, Johana Švarcová.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.