Režisér Jan Těšitel: Film David vypráví o osamělosti

1. říjen 2015

„Hlavní hrdina filmu David je mentálně handicapovaný. Akorát jeho problém je v tom, že není postižený dostatečně. Jeho tragédie spočívá v tom, že si svůj handicap uvědomuje a to v něm podporuje pocit, že nikam nepatří. A on se intuitivně rozhodne to nějakým způsobem vyřešit,“ popisuje režisér Jan Těšitel osud hlavního hrdiny svého celovečerního debutu David.

Jan Těšitel film David nejen režíroval, ale napsal k němu i scénář. Psaní mu trvalo asi rok a vycházel částečně z osobních zkušeností. Velké štěstí měl Jan Těšitel při výběru herce pro hlavní roli svého filmu: „Patrika Holubáře mi doporučili známí z DAMU a mně bylo hned od začátku jasné, že Davida by měl hrát on.“

Během rozhovoru se Jan Těšitel zamýšlel i nad otázkou, zda by hlavní roli v jeho filmu mohla hrát dívka: „To je úplně skvělá otázka. Nikdy mě to ani nenapadlo, že by hlavní postava mohla být dívka. Přemýšlím o těch situacích ve filmu, jak by vypadaly, kdyby David byl holka, a je to vlastně zajímavá myšlenka. Ale abych byl upřímný – vůbec by mě nenapadlo, že by hlavní postava v mém filmu mohla být dívka.“

Film David je dle slov Jana Těšitele hlavně o osamělosti člověka, který nezapadá do žádné šablony, a zároveň o neschopnosti jeho okolí ho z jeho osamění vysvobodit. Každý si ale prý ve filmu může najít něco jiného, protože jeho podtóny se dají číst různými způsoby. Film vstoupil do distribuce 1. října a můžete ho vidět v kinech po celé ČR.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.