Režisér Miroslav Janek: Každý autista je originál

21. listopad 2016

„Každý autista je úplně jiný, ke každému jsem přistupoval jinak. S někým to šlo úplně naráz, s někým to chvíli trvalo se infiltrovat do jeho prostředí,“ odpovídá na otázku, jak se dokázal přiblížit svým postavám, režisér dokumentu Normální autistický film Miroslav Janek, který si přivezl z festivalu v Jihlavě ocenění v sekci Česká radost. Scén, které musel ve střižně vyhodit, prý nelituje: „Musíte být ochoten obětovat spoustu nádherných scén ve jménu hlavního tahu tématu,“ odpovídá na otázku a záhy dodává, že se pro jistotu litování takových scén odnaučil.

Snímek unikátně zachycuje fenomén autismu a přibližuje jej skrze intimní portréty pěti hlavních postav. Každá z příběhových linií se od sebe navíc liší. Zatímco některé z dětí Janek pouze sleduje, jiné si prostory a aktivity pro natáčení vybíraly většinou samy. Majda si například většinou vybírala především temné prostory jako prázdné železniční stanice nebo tunel pod dálnicí. „Já se z ní snažil dostat, proč si vybírá takové prostory, ale ona to nedovede verbalizovat. Já jsem to vycítil, že když je tam počmáraný barák nebo když je tam poměrně dost bizarní prostředí, tak to zkrátka patří k takovému jejímu momentálnímu vzdorovitému nastavení,“ vysvětluje její volbu prostorů dokumentarista.

Už ve středu se rozjíždí třiatřicátý ročník Famufestu, festivalu Filmové a televizní fakulty AMU, kde je Miroslav Janek pedagogem. Který film by si letos na Famufestu podle něj neměli posluchači Radia Wave nechat ujít? „Já si vzpomenu ze své dílny na film Květy Přibylové, který se jmenuje Stopy, střepy, kořeny, který se mi moc líbil a ten doporučuji.“ Na FAMU vyučuje již osmnáctým rokem, nabídla se tak otázka, jestli ho dokáží studenti i po tolika letech překvapit, na kterou odpovídá: „Překvapí mě třeba tím, že vůbec do školy nepřijdou, nebo tím, že je březen a ještě nemají námět. Ale to vlastně není pravý překvapení. To by spíš bylo, kdyby přišli na Vánoce a už měli námět. To bych měl velkou radost. To bych byl tak překvapený, že bych byl úplně oněmělý,“ směje se Janek.

Poslechněte si více v rozhovoru s Miroslavem Jankem.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka