S UnREAL se podíváte do temného světa romantických reality show a zažijete feministickou noční můru

28. červenec 2016
03675912.png

Na druhou sezonu UnREAL čekali fanoušci téměř rok. Během něj se o seriál televizní stanice Lifetime, která je známá filmy s tematikou červené knihovny a zaměřením na ženy, začala zajímat prestižní americká periodika, jako např. týdeník The New Yorker nebo deník The New York Times. UnREAL překvapivě nabízí skoro všechno, na co se chce dívat vzdělaná liberální feministka, kterou baví televizní popkultura, podporuje Black Lives Matter a trápí ji společenská témata jako policejní brutalita nebo násilí na ženách.

Seriál tvoří showrunnerská novicka Sarah Getrude Shapiro – 38letá žena ze vzdělané rodiny, absolventka Sarah Lawrence College, té samé umělecké vysoké školy, kterou chvíli navštěvuje i hlavní hrdinka seriálu Girls. Tomu se Shapiro s UnREAL pokusila vytvořit bulvárnější konkurentku. Ze tří let, jež strávila jako produkční na place úspěšné reality show společnosti ABC The Bachelor, vytěžila solidní materiál pro příběh, který odhaluje mizogynii a krutost televizního byznysu. Romantika po dvacet sezon lákající divačky k televizním obrazovkám se ovšem za kamerami podle slov Shapiro a podle toho, co vidíme i ve fiktivním pořadu Everlasting, natáčeném v rámci UnREAL, rozhodně nekoná.

V Everlasting i The Bachelor soutěží desítky žen o srdce jednoho muže, od něhož si slibují vysvobození z mizérie single života, a to jak jinak než prstýnkem s diamantem. Hlavní náplní práce producentů a produkčních je pak psychologická manipulace se soutěžícími a jejich nápadníkem. Každý díl tak vedle večeří u svíček obsahuje třeskutá dramata, hádky mezi opilými ženami a vypjaté emoce. V zákulisí kvůli tomu dochází klidně i k porušování zákona – volání záchranné služby a policie na plac bez reálného důvodu je nakonec v kontextu osobních tragédií soutěžících, ale i těch, které je „produkují“ k co nejvyšším číslům sledovanosti, opravdu tím nejmenším.

03675913.png

Průvodkyní temnými hvozdy televizní zábavy v UnREAL je ani ne třicetiletá producentka soutěže Rachel, která si v druhé sezoně na chvíli sáhne i na svoji vysněnou pozici showrunnerky. Shapiro postavu napsala tak, aby odrážela balast, který si s sebou do „vily“ přinese většina soutěžících v podobných pořadech: rodinné problémy, psychickou nevyrovnanost a narcismus. Reality shows si svorně zakládají na „taglines“ svých hrdinů a hrdinek, jakýchsi mottech, která v jedné větě shrnují jejich osobnost. „Lež je nejlepším přítelem člověka,“ zněla by věta, která nejlépe popisuje Rachel, byť ona sama by to nikdy nahlas nepřiznala. Tvůrci antihrdinku Rachel polidští dokonce až na konci druhé sezony, kdy konečně zjistíme pravé motivy jejího chladnokrevného chování. Pokud by představitelka Shiri Appleby měla za něco získat herecké ocenění, pak je to její mistrovský „prázdný pohled“.

Pro Sarah Gertrude Shapiro je důležité, aby lidé věděli, že dělá feministický seriál, a tak svým hrdinkám proklamace genderové rovnosti doslova lepí na tělo. Ve vůbec první scéně UnREAL veze Rachel skupinu dívek do vily limuzínou v tričku s nápisem „Takhle vypadá feministka“, o kterém se Shapiro musela pohádat s vedením televize Lifetime. V prvním díle druhé sezony si pak Rachel a její ještě krutější šéfka, nejlepší kamarádka a jakási náhradní matka Quinn nechají na předloktí vytetovat výmluvné „Money, Dick, Power“. Jenže ani jedna není schopná odolat sexu se svými mužskými nadřízenými, kteří by možná i je mohli vysvobodit z bludného kruhu plného nesplněných snů, nenaplněných ambicí a života věčné single. V těchto chvílích si inteligentní divačka uvědomí, že se prostě pořád dívá na stanici, jejíž program z 90 % tvoří stereotypní romance, a místy se jí i zasteskne po postavách ze Sexu ve městě. Ty se alespoň profesně vždycky spolehly samy na sebe.

03675914.png

Shapiro v rozhovorech přiznává, že seriál toužila nabídnout HBO, nakonec ale uspěla u Lifetime na první dobrou a dál už neriskovala. Spolupráce pro ni prý není úplně ideální, ale za průlomové považuje, že v druhé sezoně pod logem Lifetime prosadila jako hlavní dějovou linku hnutí Black Lives Matter. Kvůli tomu je ale tlačena k jiným kompromisům. Pro tyto chvíle bezradnosti a pocitů zmaru si Shapiro vytvořila postavu Quinn, protože nikdo neumí podstatu byznysu reality show shrnout lépe: „We are not in the news business, we are in the boobs business,“ vysvětluje stále dokola svému ještě ne dostatečně morálně otupělému týmu. Vedení Lifetime ale UnREAL věří a pravděpodobně ví, co dělá. Chce k seriálu přitáhnout nejen co nejvíce mladších divaček a diváků, kteří nad jejich projekty do této chvíle ohrnovali nos, ale udržet si i ty věrné, kteří ještě pořád sní o princi na bílém koni.

UnREAL from UnREAL Fans on Vimeo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.