Sametoví teroristé jsou zločinci, kterým byste koupili pivo

17. duben 2014

„Za socialismu byli odsouzeni podle paragrafu 91 o teroru. Pro socialistický stát byli teroristé. Oni samotní se za teroristy nepovažují, jsou to legální bojovníci za svobodu,“ vysvětluje dokumentarista Ivan Ostrochovský, odkud se vzal název snímku Sametoví teroristé, a kdo jsou tudíž hlavní postavy filmu, který Ostrochovský natočil spolu s Pavlem Pekarčíkem a Petrem Kerekešem.

Jestli žijete v představě, že proti komunistům se v 80. letech jenom cinkalo klíči, měli byste se se sametovými teroristy seznámit. Ti chtěli skoncovat s minulým režimem i pěkně rázně – třeba tím, že vyhodí do povětří prvomájovou tribunu. Slovenský celovečerní dokument si vzal za úkol tři takové zločince proti komunismu představit a ukázat, jak se jim žije dnes. Nutno podotknout, že tvůrci představují teroristy s obdivem, ale i sympatickou dávkou humoru.

„Hráli jsme si s konvencemi hollywoodského filmu. Nějaký jednotlivec vystoupí proti nespravedlivosti a svět se změní a jemu se pak všechno daří. Ale tak to není. Když teroristi začínali, byli jako američtí hrdinové. Realita ale byla, že neměli žádné vybavení, neměli nikoho na pomoc, byla to taková amatéřina. Měli krásnou ideu, ale tu je potřeba realizovat a to už byl problém. Fero, jeden z teroristů, nám vyprávěl, jak si představoval, že ho zatknou. Vyskočil by z okna a zdrhnul přes les do pole. Když to vyprávěl, znělo to jako z amerického filmu. Když mu pak řekneš, aby to udělal, pomalu dojde k oknu, rozhrne závěsy, sundá muškáty, vyleze na okno a hupne,“ vysvětluje Ivan Ostrochovský, stále s notnou dávkou soucitu i obdivu k teroristům, kterým byste po zhlédnutí filmu určitě chtěli koupit pivo. Poslechněte si rozhovor s Ostrochovským o snímku Sametoví teroristé, ať víte, kam za postavami snímku zajet s půllitrem.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.