Stanislav Libenský Award dokazuje, že sklo už dávno překročilo hranice užitkového materiálu

22. září 2014

„Stanislav Libenský a jeho manželka Jaroslava Brychtová jsou jedněmi z nejslavnějších sklářských výtvarníků na celém světě. Když v jakékoliv sklářské komunitě řeknete jména Libenský a Brychtová, každý bude hned vědět, o kom mluvíte,“ vysvětluje vedoucí sbírky skla Uměleckoprůmyslového muzea Milan Hlaveš, proč se unikátní mezinárodní cena pro mladé sklářské výtvarníky jmenuje právě Stanislav Libenský Award.

Jedná se o jedinou sklářskou cenu na světě, která je určena výhradně čerstvým absolventům uměleckých škol. Organizátoři by si přáli, aby cena pomohla mladým umělcům nastartovat kariéru a zároveň aby zvýšila povědomí veřejnosti o současných možnostech zpracování skla.

Jak vysvětluje Milan Hlaveš, sklo už dávno není jen užitkový materiál, ale má v současném umění své nezastupitelné místo: „Sklo je materiál vhodný pro nejrůznější výtvarnou práci. Dá se z něj vytvořit socha, obraz, ready-made, konceptuální projekt. Zvlášť současní mladí sklářští výtvarníci už využívají sklo mnohem experimentálnějšími způsoby, než jak ho používali umělci ze starší generace.“

03212060.jpeg

Vítězkou šestého ročníku Stanislav Libenský Award se v konkurenci stovky přihlášených sklářů z celého světa stala Michaela Mertlová z pražské UMPRUM. Předseda poroty Reino Liefkes z prestižního Victoria & Albert Museum v Londýně vysvětluje, proč se porota rozhodla ocenit právě její dílo nazvané Munchies: „Vítězka vytvořila krásnou instalaci, která zahrnuje několik menších objektů a video. Jednotlivé části její práce spolu komunikují a jsou spojeny příběhem, který autorka ukazuje v krátkémfilmu. Součástí instalace je mimo jiné odlitek jejích vlastních zubů, který je zasazen do sklářských kleští. Shodou okolností zubař, který její otisky zubů vyráběl, používal podobné kleště, jako mají skláři, jen menší. Ta práce se jmenuje Munchies, a jak už název napovídá, je o chuti na sladké, zároveň je to ale věc, která působí poeticky a je v ní cítit určitá křehkost.“

Vítězný objekt Munchies a další zhruba čtyři desítky nejlepších prací přihlášených do letošního ročníku Stanislav Libenský Award si můžete až do 14. prosince prohlédnout na výstavě v galerii Art Salon S v Tančícím domě v Praze.

03212059.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.