Star Trek: Do neznáma není žádná sabotáž

22. srpen 2016

Částečná dezerce duchovního otce nové verze druhé nejslavnější space opery J. J. Abramse do konkurenčního tábora Star Wars vyvolala v řadách trekkies obavy. Ty ještě zesílily vinou rošád na postu režiséra, které ukončilo povolání akčního rutinéra Justina Lina.

Po nešťastném prvním teaseru se pak nálada v táboře fanoušků posádky Enterprise ocitla na bodě mrazu. I v autorovi tohoto textu převládl dojem, že se Star Trek stane další bezduchou akční franšízou. O to příjemnější překvapení představuje film, který se navzdory podtitulu nevydal do neznáma, ale spíše do příjemně povědomých končin.

Předně, hrozící přehlídka za vlasy přitažených akčních eskapád se nekoná. Síla třetího dílu série spočívá v komorních scénách, v důrazu na chemii rozdílných postav a v de facto serializovaných konfliktech, které byly rozvíjeny na ploše předchozích dvou Abramsových snímků. Leitmotivem trilogie je vývoj osobnosti kapitána Kirka, který se z barového flákače promění v zázračné (a zlobivé) dítě Federace planet. V novém dílu je nelítostně konfrontován s faktem, že práce kapitána Hvězdné flotily je v mnoha ohledech rutinní a vede k vnitřní prázdnotě a naprostému opotřebení. Právě tenhle pocit vesmírné chandry se postará o možná vůbec nejlepší expozici v dějinách startrekovských filmů a prolíná se celým vyprávěním.

03689841.png

Do neznáma se sice nemůže opřít o originální příběh ani výrazného padoucha (navzdory vkladu Idrise Elby a několika chytrým motivům je Krall v jádru jen další generický ničitel světů), ale naštěstí disponuje neobyčejně šťavnatými dialogy, v nichž je patrný komediální švih nového scenáristy a zároveň člena posádky Enterprise Simona Pegga. Ty pracují s jemnými humornými i emočními nuancemi, které často zachytí jen skalní fanoušci série, což nutně budí otázku, zda se filmový Star Trek až příliš neposouvá k uzavřené komunitě televizního seriálu.

Nepostradatelný kontrapunkt poťouchlých výměn názorů mezi jednotlivými členy posádky tvoří samozřejmě opulentní akční scény. Nechybí jim strhující měřítko a výtečné výtvarné nápady (vesmírná stanice Yorktown), občas ale práce se střihem, vyosenou kamerou a změnami gravitačního centra ústí do částečné nepřehlednosti. A do karet nehraje Star Treku ani rychlý a zběsilý cheesy moment s motorkou, který v jinak příjemně staromilském tónu samoúčelně trčí.

03689054.png

Když však v rozhodujícím momentu vytáhne Lin z klobouku „hlasité a rušivé“ Beastie Boys i fotku původní crew, není pochyb o tom, že Do neznáma našlo solidní rovnováhu mezi starým a novým. Mezi pompézní trikovou vesmírnou jízdou a vzdáním úcty klasickému Star Treku. Čím jiným celý film koneckonců je, než obhajobou mírových idejí Federace a oslavou toho, že trýznivá nuda objevitelských vesmírných pětiletek je silnější než touha po destrukci? Star Trek i díky tomu bude žít dlouho a blaze.

Hodnocení: 80 %
Star Trek: Do neznáma (Star Trek: Beyond)
Justin Lin, USA, 2016, 122 minut

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.