Star Wars speciál, epizoda III: Velká mytologie velké ságy

16. prosinec 2015

Třetí díl seriálu o Star Wars věnujeme příběhům, které se díky fantazii tvůrců odehrály tisíce let před Epizodou I. Komiks Tales of the Jedi, série RPG Knights of the Old Republic a nakonec onlineovka The Old Republic se všemi datadisky na sebe v lecčems navazují. Pokrývají dobu, kdy všechno, co je ve filmech přitažlivé, teprve vzniká nebo existuje ve zcela jiné formě.

Komiksová série Tales of the Jedi (1997–2001) patří k nejobsáhlejším komiksovým souborům a jako vůbec první z počinů nakladatelství Dark Horse se detailně zaobírá dobou, která se odehrává před Epizodou I. Autoři olbřímího vyprávění nepopisují desetiletí nebo století, ale líčí dění pátého až čtvrtého tisíciletí před filmovými událostmi. Odvěcí nepřátelé dobra a doživotní protivníci rytířů Jedi, temní Sithové, kterých je ve filmech pomálu, zalidňují komiksový svět v obrovských počtech. Autoři vytváří komplikovanou síť intrik a neustálých soubojů o moc uvnitř tzv. Sithského impéria, které se zároveň pokouší pokořit prastarou Galaktickou republiku. Nejblíže to připomíná stručný výtah historek ze starověkého Říma, který plení okolí při dobyvačných kampaních a přitom se zevnitř politicky rozkládá neustálými vzájemnými úklady. Desítky postav na ploše téměř devíti set stran prolétávají jednou obří bitvou za druhou. Stran bizarní politiky nového Star Wars kánonu je třeba připomenout nástěnný reliéf, který má kancléř Palpatine v Epizodě III pověšený na stěně. Zpodobňuje totiž motiv z komiksu.

Mytologie se zásadně rozrostla akčním RPG Knights of the Old Republic (2003), pokračováním The Sith Lords (2004), na které nakonec navázala ohromná onlineovka The Old Republic (2011), jejíž vývoj stál kolem 200 milionů dolarů (pro představu rozpočet na natáčení Epizody III v roce 2003 dosahoval 115 milionů dolarů a Epizody IV v 70. letech 11 milionů). Příběhy her navíc masivně posílila komiksová a románová série. Ačkoliv se hra odehrává na konci 4. tisíciletí před Lucasovou sextalogií, je řada motivů, dějových zápletek, a dokonce dialogů nápadně podobná těm ve filmu (výborným příkladem je intro k The Old Republic s názvem Return, kde se na ploše zhruba 4 minut objeví odkazy prakticky na všechny filmové epizody). Ambicí studia nebylo vytvořit vitríny s historickými předměty, ale zprostředkovat některé detaily za světa Star Wars z nové perspektivy. Hráči během obrovského putování naráží na známá místa, případně jejich dávnou verzi, a tvůrci jim nabízí možnost si je lépe osahat.

Spojnicí her je velmi ambivalentní postava rytíře Revana, který vinou šílenství z válečného tažení a své touhy po neporazitelnosti propadne temnotě. V prvním díle Knights of the Old Republic se hráč stává právě tímto rytířem a hledá po amnézii svou zmizelou identitu a taky plány lokace tajné zbraně. V pokračování The Sith Lords jako postava pojmenovaná Jedi Exile (která nakonec dostala ženskou identitu a jméno Meetra Surik) hráč prozkoumává důsledky dávných Revanových rozhodnutí. Nakonec v onlineovce The Old Republic i jejích datadiscích (Rise of the Hutt Cartel (2013), Galactic Starfighter (2013), Galactic Strongholds (2014), Shadow of Revan (2014) a Knights of the Fallen Empire (2015)), která je studií jakési formy studené války mezi Sithským impériem a Galaktickou republikou, prochází hráč obrovskými světy a o Revana a jeho odkaz nejednou zavadí.

PŘÍRUČNÍ GEEKOPEDIE III.

Dark Horse Comics
Mimo vlastní tvorbu byl dlouholetým producentem komiksů ze světa Star Wars stojícím za drtivou většinou z nich. Poté co značku převzala společnost Disney, se stal hlavním vydavatelem komiksů Marvel, který v současnosti pracuje na „největší komiksové sérii“ a vydává reedice.

Darth Bane Trilogy
Knižní trilogie složená z románů Path of Destruction (2006), Rule of Two (2007) a Dynasty of Evil (2006) se odehrává 1000 let před Epizodou I. Sleduje reformaci sithského hnutí Darthem Banem tak, jak je známé z filmů. Duch postavy se navíc objevil v šesté sérii seriálu Clone Wars.

Galactic Timeline Records
Dvanáct krátkých videí z původně zamýšlených devatenácti, která přináší celkem třičtvrtěhodinové resumé mytologie Star Wars, spojující události z Tales of the Jedi a série Knights of the Old Republic dějově vedoucí přímo k onlineovce The Old Republic. Archiváře dabuje Lance Henriksen, představitel androida Bishopa z Aliens a Alien 3.

Retcon
Retcom nebo taky Retroactive Continuity je alternace dříve známých skutečností uvnitř fikčního světa. Skvělým příkladem je postava Exar Kun, která se poprvé objeví v románové The Jedi Academy Trilogy jako přízrak a poté se objevuje jako jedna z ústředních postav komiksové série Tales of the Jedi.

Star Wars: Dawn of the Jedi
Komiksová série vycházející v mezidobí let 2012 a 2013, která se odehrává 26 tisíc let před filmovými událostmi. Pojednává o formování rytířů Jedi, kteří se toho času jmenují Je’daii a jsou spíše poutníky než strážci spravedlnosti.

Star Wars: Galaxies An Empire Divided
První Star Wars onlineovka z roku 2003, kterou studio LucasArts vyvíjelo spolu se společností Sony Online Entertainment a Verant Interactive. Dočkala se tří datadisků: Jump to Lightspeed (2004), Rage of the Wookiees (2005) a Trials of Obi-Wan (2005). Poslední z nich vzbuzoval různé kontroverze, řada hráčů ze hry odešla a v roce 2011 byla odstavena.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.