Štefan Uhrík o Febiofestu: Je to stres, stres a stres

14. březen 2013

Filmový festival Febiofest slaví 20 let. Aktuální jubilejní ročník začíná právě dnes v sálech pražského kina CineStar Anděl. Na událost přijíždí 40 zahraničních hostů a své filmy uvedou i čeští zástupci Mira Fornay, Mark Ther a Matěj Chlupáček.

Hlava festivalu, režisér Fero Fenič se přitom v letošním roce odhodlal k prodeji festivalu. Majitelem Febiofestu je nově společnost Mezinárodní filmový festival Praha, která za něj zaplatila 25 milionů korun.

Jestli tuto změnu při sestavování letošního Febiofestu nějak pocítil jsme se ptali programového ředitele Štefana Uhríka. Probrali jsme se také zahraničními hosty, laureáty cen Kristián a sekcí zaostřenou na finskou kinematografii.

V programu Febiofestu nechybí obligátní hudební festival v garážích a speciální „site specific“ sekce v netradičním prostředí. Po uplynulých ročnících s projekcemi na letišti, ve vězení nebo na nádraží přišel festival s muzikály, které se promítají v sekci Od swingu k rapu v Malostranské besedě. Novinkou letošního ročníku je soutěž středometrážních filmů, která přináší snímky napříč žánry i kontinenty. Právě v této sekci je mimo jiné zastoupený i loňský laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Marek Ther s filmem Enkel.

Spustit audio