Štvanice se proměnila v ostrov umění

21. leden 2014

V Galerii Národní technické knihovny začala výstava diagram / ostrov umění, která je prezentací práce studentů a studentek Fakulty architektury ČVUT z ateliéru Petra Hájka a Jaroslava Hulína. Cílem výstavy je otevřít a inspirovat diskusi o možnostech využívání pražských ostrovů.

Diagram / ostrov umění je dvouletý výzkum, který chce prověřit potenciál řeky Vltavy, jejích náplavek a ostrovů. Pro první část projektu si studenti vybrali ostrov Štvanice.

„Tím, že jsme pro účely našeho projektu vybrali ostrov Štvanice ale rozhodně nechceme automaticky říct, že by se na tom ostrově mělo stavět. Volné místo a prázdný prostor jsou totiž důležité hodnoty samy o sobě. I proto jsme se v našem školním cvičení snažili skloubit stavby ve formě pavilonů s parkem. Otázkou k diskusi ale je, zda i tento koncept není moc. Jestli by nebylo lepší vltavské ostrovy ponechat jako oddechový prostor a vůbec s nimi nepočítat jako se stavebními rezervami,“ vysvětluje architekt Petr Hájek.

Na výstavě uvidíte výstup první části výzkumu. Studenti a studentky prověřili limity Štvanice z hlediska urbanismu. Na modelu ostrova v galerii NTK si tak můžete prohlédnout několik desítek staveb. Jednotlivé domy mají poetickou náplň a každý je navržen pro konkrétního člověka. Je tady dům pro sochaře, dům pro fotografa, dům pro filozofa, dům pro tanečního mistra a taky koncertní sál a knihovna.

03045009.jpeg

Školní cvičení ateliéru Petra Hájka a Jaroslava Hulína rozhodně nechce konkurovat architektonickému návrhu Radka Kolaříka, který se svým týmem vyhrál architektonickou soutěž na úpravy ostrova Štvanice. Výstava Diagram / ostrov umění chce jen přispět do diskuse o tom, jak bychom mohli s pražskými ostrovy dál nakládat.

„Štvanici jsme si vybrali prostě proto, že nejlépe vyhovovala našim potřebám. Navíc je to jeden z největších pražských ostrovů. Rozhodně ale nepředpokládáme, že by se někdy něco z našich návrhů mělo realizovat. Je to školní cvičení a Štvanice nám posloužila jako trenažér,“ dodává Petr Hájek.

Výstava diagram / ostrov umění je v Galerii NTK k vidění do 8.února.

Spustit audio