Svět fantazie v Muzeu Karla Zemana

8. říjen 2012

Focení nezakázáno, ale dokonce doporučeno! To je první pokyn, který člověk uslyší při návštěvě nově založeného Muzea Karla Zemana u malostranských mosteckých věží. Expozice věnovaná dílu legendárního filmaře, který stojí za snímky, jako je Cesta do pravěku, Na kometě nebo Baron Prášil, vznikla díky přímé spolupráci s dcerou Karla Zemana Ludmilou.

Hned při vstupu je divákovi jasné, že muzeum není jenom sbírkou dokumentů nebo artefaktů, ale plně interaktivním a pestrým místem. Muzeum Karla Zemana popisuje jeden z autorů expozice Ondřej Beránek: „Hlavním komunikačním prvkem jsou tady displeje, na kterých jsou několikaminutové smyčky vysvětlující filmové postupy. Na displejích se také promítají krátké dokumenty, které vysvětlují život a dílo Karla Zemana. Potom je tady spousta rekonstrukcí a ukázek postupů z filmů.“

Právě možnost nahlédnout přímo do trikové kuchyně Karla Zemana je největším lákadlem muzea. Jednotlivé místnosti jsou navíc koncipovány přímo jako scény z konkrétních filmů.
„V tuto chvíli jsme v prostoru Vynálezu zkázy, kde jsme se snažili zrealizovat velkou ponorku, následně malou ponorku a stroj, který tu malou ponorku, tu kachnu s ploutvičkami, ovládá. Toto zařízení si tady děti můžou vyzkoušet a roztočit,“ říká druhý z autorů expozice Jakub Fabel.

02734974.jpeg

Velkou zajímavostí Muzea Karla Zemana je i možnost na chvíli se stát trikovým filmařem a vyzkoušet si některé postupy, které Karel Zeman vymyslel a použil ve svých filmech. Filmový ateliér je situovaný do místnosti věnované filmu Baron Prášil. „Tento prostor slouží jako filmový ateliér, který se bude neustále obměňovat, kde my budeme měnit masky, které jsou před zadní kulisou. Je to prostor, kde si můžou lidé vyzkoušet trikovou práci Karla Zemana, sami si to natočit, materiál si odnést domů a podívat se, jak byli úspěšní.“

Místnost věnovaná Baronovi Prášilovi ale nabízí návštěvníkům ještě jednu unikátní možnost – totiž doslova se projít v interiéru, který Zeman ve filmu ztvárnil pomocí triků.
„Tady je takzvaná perspektivní chodba, což je postup, který Karel Zeman používal poměrně často, kdy pomocí nájezdu kamery na namalované brány vytvářel perspektivní prostor. My jsme se tady pokusili tenhle prostor udělat ve větším měříku a vytvořit tak kóje, kde můžeme dál prezentovat film Baron Prášil. Filmy jsou všechny prezentované na obrazovkách, které dál rozebírají jeho práci.“

O tom, že se autoři Ondřej Beránek a Jakub Fabel snažili vytvořit opravdu unikátní a fungující prostor, svědčí i fakt, že o zvukový doprovod se postarali hudebníci z Clarinet Factory, kteří pro celé místo vytvořili původní a zcela novou hudbu.

Muzem Karla Zemana v Saské ulici je otevřené každý den od desíti hodin dopoledne do osmi hodin večer.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio