Svoboda a design: O Designbloku s Jiřím Mackem a Agnieszkou Jacobson

22. říjen 2015

Výstaviště, Pavilon na Vinohradech, ZIBA a další místa v Praze žijí až do 27. října současným designem. Designblok s tématem svoboda prezentuje to nejlepší z českého, polského nebo rakouského designu v secesních budovách Průmyslového paláce a přilehlém Lapidáriu. Doprovodné události se odehrávají na desítkách dalších míst po celém městě. O designu a myšlenkách, kterými rezonuje letošní ročník prestižní přehlídky, jsme mluvili s Jiřím Mackem a Agnieszkou Jacobson.

Hlavní výstava Designbloku reaguje stejně jako dramaturgie celé události na téma svobody. Můžete na ní vidět práce pěti designérů / designérských týmů, které zastupují různé přístupy ke svobodě. Právě svoboda a idealismus jsou podle Jany Zielinski a Jiřího Macka zásadní pro pozitivní vývoj nejen v oblasti českého designu. Pokračuje Jiří Macek: „Nejde jen o otázky kreativity, ale třeba i životního prostředí a dalších oblastí. Pro nás s Janou Zielinski jako pro pořadatele Designbloku je skvělé sledovat, jak se spolupráce designérů a firem postupně prohlubuje a kvalitní design začíná být pro výrobce zásadní. Producenti začínají být otevření novým nápadům a díky tomu vznikají skvělé nové věci. Sledujeme také, jak se rozvíjí kariéry designérů, které jsme před pár lety prezentovali jako absolventy a dnes už jsou na Designbloku jako součást týmu velké firmy.“

Pozitivní vývoj ve spolupráci designu a průmyslu představuje i výstava polského designu. „Před čtyřmi lety jsme ukazovali designérské prototypy. Teď představujeme dotažené příklady spolupráce designérů s průmyslem. Nejde už jen o koncepty, ale o hotové kvalitní produkty. Celý postkomunistický blok má podle mě vůči zbytku Evropy velkou výhodu v tom, že tu lidé stále ovládají ruční práce a řemesla a stále tu funguje průmyslová produkce,“ říká Agnieszka Jacobson.

03496973.jpeg

Poslechněte si více v rozhovoru s Jiřím Mackem a Agnieszkou Jacobson.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka