Symfonie nahoty a věda ve volném umění: Začínají 4 + 4 dny v pohybu

10. říjen 2014

„Stojím na jevišti jako DJka a pouštím různou hudbu, od techna až po baroko. Na tu reaguje pohyb skupiny nahých tanečníků, kteří znázorňují lidskou společnost,“ vysvětluje rakouská choreografka Doris Uhlich. Její představení More Than Naked můžete v rámci akce 4 + 4 dny v pohybu vidět 10. a 11. října v Divadle Archa.

„Jde mi o významy, které na sebe nahé tělo v pohybu bralo v různých dobách. Nahou postavu vnímám jako úchvatný fyzický archiv našeho života.“ Doris s prací s nahotou nejdřív experimentovala sama – v představení More Than Enough. Jak vznikala aktuální inscenace s dvaceti tanečníky More Than Naked, si poslechněte v rozhovoru.

Další zajímavosti z programu 19. ročníku festivalu doporučuje Pavel Štorek z organizátorského týmu: „Belgičtí CREW jsou v podstatě vědci, kteří se pustili do volného umění. Jejich projekt balancuje na hranici mezi uměním, vědou a novými technologiemi. Nasadí vám na hlavu helmu, vyberete si, jestli chcete jít do minulosti, nebo do budoucnosti, a pak se začnou dít neskutečné věci.“ Za výstavou, kterou kurátorsky připravil Kryštof Kintera, můžete zamířit do domu U Stýblů na Václavském náměstí. Nepřehlédněte také program v opuštěném kinosálu ÚLUV, který naposledy hostil koncert Lou Reeda v roce 1990, a další zajímavá místa. Podrobné info hledejte na www.ctyridny.cz

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.