Temný lord Jar Jar Binks aneb i Hvězdné války si zaslouží své revisionistické mýty

29. březen 2016

Není žádným tajemstvím, že prequelová trilogie Hvězdných válek není mezi mnohými skalními fanoušky příliš oblíbená. Důvodem jsou přeplácané digitální efekty, špatné herecké výkony, kostrbaté scénáře, ale především: Jar Jar Binks, jedna z nejnenáviděnějších postav všech dob. J. J. Abrams dokonce při natáčení sedmé epizody vtipkoval, že do nového snímku zakomponuje záběr, ve kterém bude možné najít kostru mrtvého Jar Jara. To se nakonec nestalo. A to je dobře, protože teorie, která se už nějakou dobu šíří internetem, vás možná donutí si tuto postavu přece jen oblíbit.

S až děsivě podrobně vypracovanou teorií přišel na konci loňského října uživatel redditu Lumpawarroo. „Pokusím se tu prokázat, že Jar Jar Binks v žádném případě není potácející se idiot, jak se tváří. Ve skutečnosti je vysoce kvalifikovaný uživatel Síly, co se týče bojových schopností a kontroly mysli,“ začíná Lumpawarroo svoji stať čítající téměř dva a půl tisíce slov.

via GIPHY

Hlavní roli v teorii hraje Zui Quan, disciplína kung-fu, jejíž název je volně přeložitelný jako Opilá pěst. Bojovník, který tuto metodu praktikuje, v podstatě předstírá, že je opilý a špatně ovládá své pohyby. Vše je ale jen zástěrka, která mu umožňuje využít maximální hybnosti svého těla a stejnou měrou mate protivníka, který má tendenci opilce podcenit. Lumpawarroo vypichuje několik momentů především ze snímku Skrytá hrozba, ve kterých Jar Jar Binks působí, jako kdyby uprostřed boje vůbec nevěděl, co dělá, přesto však pomocí jakési záhadné štěstěny vždy vyvázne bez jediného škrábnutí. Podle jeho teorie však nic není náhoda.

Jar Jar totiž vše dělá cíleně. Nejen v bojových situacích. Jeho zmatené blábolení je podle Lumpawarrooa obdobou jediských myšlenkových triků. Jar Jar zpoza roušky své tuposti tahá za nitky v průběhu celého děje. Podle teorie navede Qui Gona a Obi Wana, aby narazili na Anakina, zmanipuluje Anakina, aby se zamiloval do Padmé, a celou dobu spolupracuje s kancléřem Palpatinem na svém monstrózním plánu. Proč by si přece jinak Palpatine držel hlupáka Jar Jara ve své blízkosti až do třetí epizody?

via GIPHY

via GIPHY

Všemocný Jar Jar zároveň funguje jako protipól mistra Yody. Když se ten poprvé objevil v páté epizodě, také nejprve působil jako blábolící pomatenec, až po chvíli vyjevil, že je ve skutečnosti mocným Jediem. Proč podle Lumpawarrooa nikdy nedošlo k podobnému zvratu u Jar Jara? George Lucas se prý zalekl negativních reakcí na postavu po první epizodě a raději změnil kurz.

V polovině března teorii částečně potvrdil i herec Ahmed Best, který Jar Jara hrál. „Ta teorie v sobě má hodně pravdy. Ale jsou tam pochopitelně elementy, které tak prostě nejsou. Mohla se postava Jar Jara v něco takového vyvinout? Určitě ano. Lucasfilm postupně s Jar Jarem hodně vycouvali. A jestli se pracovalo v určitou chvíli na Darth Jar Jarovi? To je otázka na George Lucase,“ řekl Best YouTuberovi Jamiemu Stangroomovi.

Nejlepší na jeho teorii je to, kolik neuspokojivých elementů prequelové trilogie činní stravitelnými. Jar Jarova idiocie a bezproblémové proplouvání galaxií najednou není těžko uvěřitelná kaňka na Hvězdných válkách, ale strhující podfuk. Náhradní zloduši Count Dooku a General Grievous jsou chabí, protože jsou jen záplatami na díry v narativu, které vznikly, když z něho byla odstraněna temná verze Jar Jara. Byl hlavní padouch Jar Jar skutečně Lucasovým záměrem? Možná ne, ale všichni tomu chceme věřit.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.