Teoretik Tomáš Pospiszyl: Nové umění musí být jiné

5. květen 2015

„Často slyším, že současné umění není srozumitelné, že je komplikované a úplně jiné než dřív. Proto jsem se rozhodl ukázat, jak mladá generace na lokální historii navazuje,“ řekl v rozhovoru pro vltavské vysílání Radia Wave teoretik Tomáš Pospiszyl. Hlavním tématem jeho nové knihy Asociativní dějepis umění je dialog, vzájemný vztah a návaznost dvou generací. Český publicista, teoretik výtvarného umění a pedagog AVU a FAMU konfrontuje práci současných umělců, jako jsou Ján Mančuška, Kateřina Šedá, Dominik Lang nebo Eva Koťátková, s díly klasiků neoavantgardy jako Jiří Kolář, Jiří Kovanda nebo Milan Knížák.

Vztah generací ukazuje na polích koláže, konceptualismu, fluxu nebo performance a prostupování uměleckých disciplín jako film, literatura a různé výtvarné techniky. „Třeba performance Jiřího Kovandy jsou v posledních letech předmětem remaků mladých umělců. Například Daniela Baráčková o třicet let později a na jiném místě zopakovala jeho akci z Václavského náměstí. Proudu davu se postavila s rozepjatýma rukama na Times Square v New Yorku,“ říká Pospiszyl. Nešlo přitom o prosté zopakování, ale o nástroj k poznání toho, do jaké míry a v čem se minulost liší od současnosti. „Na rozdíl od Kovandy, který akci v klidu dokončil, musela Daniela performanci přerušit už po dvou minutách, protože pak dorazila policie a poprosila ji, aby toho nechala,“ dodává.

Kromě Asociativního dějepisu umění byla řeč i o vývoji a směřování Ceny Jindřicha Chalupeckého a na závěr přidal Tomáš Pospiszil tipy na zajímavé výstavy: 50 years of ZERO v galerii Martin-Gropius-Bau v Berlíně, Off Bienále v Budapešti nebo Tekutá múza, výstava o fenoménu alkoholu v umění, která je k vidění v národní galerii v Bratislavě.

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.