Toč a založ festival! Jak funguje tajná událost, kde promítají umělci i amatéři?

9. srpen 2017

„Hlavně točte. Cokoliv, kdykoliv, udělejte film z čehokoli!“ To je hlavní poselství filmového festivalu, který se už čtvrtým rokem koná pod širým nebem na louce u Dvora Králové. Na neoficiální události promítají svá díla místní amatérští filmaři, studenti FAMU nebo FAVU. Na první pohled nepravděpodobná kombinace skvěle funguje, a jak říkají sami pořadatelé – vymyslet si vlastní DIY akci je to nejlepší, co můžete pro svou komunitu udělat.

„Fíkovický filmový festival (FFF) je tou největší událostí ve Fíkovicích asi od té doby, co tam přestal jezdit autobus. Je to malá osada se čtyřiadvaceti obyvateli u Lesa Království nad řekou Labe,“ píše se ve facebookové události festivalu. Je to skoro přesně, jen žádné Fíkovice ve skutečnosti neexistují, vesnice se jmenuje jinak. FFF je ale událostí tajnou, proto jsme se rozhodli jeho skutečnou polohu neprozradit. Funguje to podobně jako na freetekno akcích, přijet může každý, ke komu se dostane pozvánka.

„V létě před pár lety jsme si řekli, že by bylo fajn prezentovat veřejně sbírku filmů, které jsme točili asi ve čtrnácti, tak to celé vzniklo,“ vypráví jedna z hlavních organizátorek Nina, která zapojila své spolužačky a spolužáky z FAVU a FAMU i kamarády z Fíkovic a ze Dvora. Promítání mělo takový úspěch, že se další rok opakovalo a na každý další ročník vždy dorazilo víc lidí než na ten předchozí. „Nejvíc se nám na tom všem líbí, jak se tu míchají komunity – místní s velkoměstskou,“ vysvětluje další z pořadatelů, Tadeáš. Ve Fíkovicích tak všichni společně staví plátno i připravují občerstvení.

Festival FFF 2017

Myšlenkou festivalu je, že natáčet a promítat může každý. Pro účast na FFF existuje jen jedno kritérium, a to čas. Délka filmů by neměla přesáhnout deset minut. „Jezdí sem jak lidi, kteří natáčí třeba klasické dokumenty, tak tvůrci, kteří dělají filmy spíš pro galerie. Takové snímky ve filmovém formátu najednou fungují úplně jinak,“ říká Nina. A diváci bouřlivým potleskem odměňují všechny. „Amatérský filmy jsou vtipný, protože je točí naši kamarádi. Ty umělecký zas mají další přidanou hodnotu, člověk se nad nima může zamyslet,“ prozrazuje jedna z místních divaček. Návštěvníci z měst nejvíc oceňují atmosféru festivalu. „Má to tu nejlepší flow. Prostředí je fantastické!“ rozhorluje se nadšením Julia z FAVU, která je na akci už potřetí. Karel z Prahy její slova potvrzuje: „Věděl jsem, že tu bude krásná příroda, krásné bizarní umění a skoro žádní lidi.“

FFF tak propojuje tvůrce a diváky, kteří by se jinak možná vůbec nepotkali. Profesionální filmaři a umělci mohou představit svá díla lidem mimo úzkou artovou komunitu, která je často kritizovaná za svou uzavřenost a elitářství. Fíkovický festival ukazuje, že i takzvané „umělecky nevzdělané“ publikum dokáže současnému umění porozumět a ocenit ho. Běžně se k němu totiž nedostává téměř nic z toho, co mezi studenty umění vzniká. Mainstreamová média se o studentské umění příliš nezajímají, platformy založené lidmi ze „scény“ často promlouvají trochu nesrozumitelným jazykem. Nina, Tadeáš i Vilém a Muňda, kteří doplňují organizátorský tým, jednoznačně vzkazují: „O tom to celé je, spojovat lidi, vytvořit si vlastní prostor, ne chodit na nějaký mega akce. Chtěli bychom všem vzkázat: založte si taky festival!“

Festival FFF 2017
autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka