Tomáš Hodan: Karel Zeman byl génius optických triků

31. červenec 2015

Do kuchyně jednoho z českých mistrů animace nahlédnete v novém snímku Filmový dobrodruh Karel Zeman. Společně s životopisným filmem jde do kin i nově zrestaurovaný Vynález zkázy. Kariéru tvůrce kultovních sci-fi a natáčení dokumentu jsme probrali v rozhovoru na Vltavě s režisérem Tomášem Hodanem.

„Vždy mě fascinoval jeho životní příběh. Karel Zeman opustil pohodlnou a dobře placenou práci vedoucího aranžérské firmy Baťa, a přestože už tehdy měl rodinu, odešel do Zlína za hůř placenou prací, kterou se navíc musel od základů naučit.“ Dokument přináší kromě ohlédnutí za filmařskou kariérou i konfrontaci jeho způsobu práce se současností. Tým mladých tvůrců se pokouší rekonstruovat dvě slavné scény ze Zemanových filmů. Poslechněte si rozhovor:

Tomáš Hodan je absolvent filmové školy ve Zlíně. Vyzkoušel si hraný film i dokumenty, natočil také krátký animovaný film. Od roku 2014 se podílí na tvorbě scénáře internetového seriálu Kancelář Blaník. Aktuálně připravuje další film, sportovní drama a podílí se také na novém seriálu Autobazar, který bude venku na podzim.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka