Trapnější než Bridget Jones. Amy Schumer a subverzivní potenciál nehezké holky v televizi

20. květen 2015

Během třetí sezony televizní show Inside Amy Schumer se americké komičce známé z role nehezké blbky podařilo dostat mezi nejvlivnější vtipné feministky.

Málokterá z několika známých ženských komiček se ve stand-upech a skečích nezaměřuje na to, že je ženou, liší se jen styl, jakým svoje ženství „commedienes“ komentují. Mantinely pro tvrdý humor průběžně vytyčuje Sarah Silverman, která ve svém loňském videu natočeném v nemocničním pokoji se zenovým klidem vysvětluje, jak se rozhodla bojovat s tím, že má jako žena vždycky nižší plat než muž: nechá si přišít penis. Humor Amy Schumer spadá do jiné kategorie než stand-upy hubaté Židovky Silverman, která kromě komediálního aktivismu a torpédování publika politickou nekorektností dělá i videa, ve kterých si jen tak povídá několik zkouřených lidí. Amy Schumer hraje holku, kterou každý zná.

Povědomá je podobně jako třeba Bridget Jones. (Do jaké míry se Deník Bridget Jones dá chápat pro-feministicky, patří už do jiného textu.) V Britce, která bojovala se svým velkým zadkem a neschopností se chovat jako dospělá, se ale leckdo našel. V Amy Schumer se nikdo najít nechce.

Její pořad vysílá kanál Comedy Central mezi pořady jako South Park nebo The Daily Show s Jonem Stewartem už dva roky. Kromě toho se Amy objevila v několika jiných televizních pořadech, jako Grilování Charlieho Sheena, kde několik hostů uráží proslulého herce-kokainistu, nebo v seriálu Girls další současné ženské komediální hvězdy Leny Dunham, která podobně jako Amy pracuje s tím, že není ani hezká, ani hubená. V případě obou komiček živí jejich potřebu využívat svoje nedokonalé tělo i masivní reakce publika, které ani jednu z nich nešetří. Po prvních trailerech na romantickou komedii v hlavní roli s Amy Schumer tagovala její jméno na Twitteru záplava těch, podle kterých holky jako Amy v romcomech prostě nehrají.

Jedním z jejích posledních skečů je parodie na 12 rozhněvaných mužů, tématem jejich sporu během horkého letního dne je ona otázka, jestli je Amy Schumer dost hezká na to, aby mohla být v televizi. V tomto skeči se Amy objeví až na samém konci, kdy ji jeden z mužů nejprve málem bez zájmu mine, aby vzápětí vysvětlil: „Ani jsem si tě tam nevšiml, myslel jsem, že jsi zahradní trpaslík.“

Cameo si střihla i v dalším nedávném videu Football Town Nights, ve kterém nový kouč týmu amerických fotbalistů přichází s překvapivou politikou – svým hráčům nebude tolerovat žádná znásilňování. „Ani když je Halloween a vypadá jako nadržená zombie?“ „Ani když předtím říkala, že jo, a teď najednou tvrdí, že nechce, jako by jí přeskočilo?“ Padají otázky od fotbalistů napsané podle skutečných „vysvětlení“ případů znásilnění některými americkými sportovci. Amy hraje v hollywoodských filmech obvyklou roli chápavé manželky, která těžkosti opravdového života svého muže poslouchá večer s čím dál větší sklenicí vína v ruce.

Skeče v seriálu Inside Amy Schumer vychází z kultury dnešních Spojených států, evropskému divákovi některé situace nebo postavy mohou připadat přehnané nebo málo povědomé. I divák, který chodí do kina na artové filmy, ale snadno rozklíčuje parodie na hollywoodské zvyklosti. V jednom z videí Amy slaví se třemi herečkami ve středním věku poslední den jedné z nich, kdy ještě vypadá tak, že by s ní člověk chtěl spát. Jakmile ženě v Hollywoodu uplyne tento den, už na ni čekají jen vedlejší role asexuálních mamek, vysvětlí nováčkovi Amy ostatní herečky. Herci mohou být klidní až do konce života.

Mohlo by se zdát, že se Amy Schumer začíná věnovat feministickému humoru až poslední dobou. V amerických médiích rezonují spíš její nedávné parodie televizního a filmového byznysu, který má hlavní role žen nad padesát let jen pro Meryl Streep a hlavní role těch mladších jenom pro ty, co nevypadají jako zahradní trpaslík. Její skeče jsou ale krutou legrací namířenou nejčastěji na holky samotné napěchované od samého začátku.

Amy, tragédka ležící na gauči s pusou plnou špaget, se z matrací nikdy nezvedne, aby jako tolik hrdinek ženských příběhů před ní zjistila, že je vlastně úžasná. Americkou maloměstskou hru o trapnosti s říhajícími, zabedněnými, hédonistickými kluky a pitomoučkými, nesolidárními holkami dovede až do konce, ve kterém je ze sebe trapně snad každému.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka