Tyjátr - Každodennosti: Od kafe ke kafi

22. červen 2009

Umělecká, respektive divadelně výtvarná skupina Ecru přichystala nový projekt, který uvedla v divadle Alfréd ve dvoře. Multižánrové představení poukazuje na stereotypizaci našich životů a vztahů - žijeme spolu nebo jen vedle sebe?

Jak je důležité se na chvíli zastavit, úplně zastavit a v té ojedinělé chvíli se podívat na svůj život. Některé věci, třeba bezvýznamné, opakujeme každý den, pořád dokola. Tato naše opakovaná každodennost může ale nabýt zničujících rozměrů. A pak se stane, že ty důležité věci opomíjíme.
Každodennosti: Od kafe ke kafi, kombinuje performance, instalaci a videoprojekce. Pod nimi a hlavně pod úvodním filmem je podepsaná produkční Bára Stejskalová.

POSLECHNĚTE SI VÍCE: V ukázkách a rozhovorech uvnitř příspěvku

Režisérovi Štěpánovi Páclovi se podařilo onen skličující stereotyp ukázat něžným způsobem s nádechem lehké ironie. Ztělesněním Každodennosti je na jevišti Petr Reif a jeho přítelkyně, kožešinový límec Berta a jejich schválnosti, které představitelům zamilovaného páru v podání Svatavy Milkové a Vaška Jelínka staví do cesty v podobě každodenních nástrah - šálků kávy nebo zubních kartáčků.
Kvůli nim se totiž přestáváme soustředit na věci skutečně důležité.

00944983.jpeg

Projekt pochází z dílny skupiny Ecru, jejichž předchozí pohybové divadlo Vodu po lžičkách jsme mohli vidět loni na festivalu VyšeHrátky. I Každodennosti jsou založeny na pohybu. Herci pohybem spojeným s určitou improvizací vyjadřují své pocity - lásku, vášeň, vyčerpání, zmatek. Vše je podtrženo výtečnou choreografií.

Program Alfréda ve dvoře, který založil mim, režisér, choreograf, herec a pedagog Ctibor Turba a který platí za jednu z nejlepších alternativních scén, je podobnými lahůdkami prošpikován skrz na skrz. Nemá přitom daný repertoár ani stálý soubor, podobně jako Ecru zde tvoří seskupení, které nějakým způsobem přesahují rámec běžné divadelní produkce.

00944995.jpeg

Necelou hodinu trvající představení Každodennosti: Od kafe ke kafi působí jako neagresivní apel, jakoby v dobrém míněná poznámka o marnosti našich uštvaných životů, kdy si zapomínáme vychutnávat jedinečné okamžiky lásky a něhy.
Tak co? Nedali byste si kávu?

Spustit audio