Umělec Artur Magrot: Lidí s ukradeným signálem mi bylo líto

13. duben 2016

„Myslím, že umění má mít právo používat věci, které jsou kontroverzní, ale něco vysvětlují nebo k něčemu mají stanovisko,“ říká Artur Magrot, autor výstavy Nebude to trvat dlouho, která pracuje s využitím v naší zemi nelegální rušičky mobilního signálu.

Až do 19. června se mohou návštěvníci nechat vyrušit Magrotovou tvorbou v Domě U Zlatého prstenu. Předtím než kontroverzní technologii uchytil na strop galerie, procestoval a potrápil s ní kus Prahy: „Vyrobil jsem si kolo a do něj jsem schoval rušičku, oscilátor. Jezdil jsem městem na hodně exponovaná místa, kde se sdružovalo hodně lidí. Vždycky jsem na chvilku vyrušil tu zónu a zaznamenával jsem reakci, kterou lidi mají ve chvíli, kdy přijdou o možnost se spojit skrz telefon s vnějším světem.“

Jaký má sám tvůrce výstavy vztah k mobilním telefonům? „Velice kladný. Možná, že to byl ten důvod, proč jsem vlastně o tom začal přemýšlet. Najednou jsem byl nervózní, když jsem odešel z domu a nechal jsem tam telefon. Vlastně se to stalo hrozně rychle nějakou mojí součástí, bez které se těžko obejdu, a vzniká u mě nějaký druh závislosti.“

Jak dlouho nechal netušené oběti vystavené působení rušičky? „Vždycky jenom na chvilku. Mně jich pak bylo líto,“ přiznává Magrot. Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.