Umělec světlonoš Petr Pufler: Light art může být i stmívání svíčky

15. říjen 2015

„Světlonoš byl hrdina, který na temných cestách svítil lidem na cestu, aby se nebáli. Vytvořil jsem si oblek, který v sobě měl 12voltovou baterii a invertor, který generuje z 12 voltů 230. To je elektřina, která nám běžně proudí v zásuvkách. Na tu baterii jsem napojil zářivky, které jsem si přidělal na ruce, a na hlavě jsem měl žárovku. A čekal jsem v setmělé Stromovce na chodce, kterým jsem potom svítil na cestu,“ popisuje umělec Petr Pufler, kde se vzala jeho přezdívka Světlonoš.

Světlonošem prý začal jeho zájem o light art. Uvědomil si, že světlo je velmi univerzální a může díky němu zrealizovat téměř jakoukoliv myšlenku nebo umělecký záměr. Specialitou Petra Puflera je recyklování a nový způsob využití tradičních světlených zdrojů: „Používám klasické žárovky se žhavým vláknem. Jejich světlo je hodně podobné slunci nebo ohni, na které jsou lidské oči za desetitisíce let zvyklé se dívat. Měl jsem možnost studovat informační systémy a to mi pomáhá ovládat tyhle staré zdroje pomocí nových technologií.“

 

Jan Faukner photography

Posted by Petr Pufler on 18. únor 2014


Cesta Petra Puflera tak nesměřuje k ovládnutí nejvýkonnějších a nejmodernějších zdrojů světla, ale ubírá se spíš opačným směrem. Jedním z jeho plánovaných projektů je umět ovládat plamen svíčky. „Chtěl bych umět ovládat stmívání plamene svíčky. Trochu už to mám promyšlené, ale zatím jsem to nezpracoval do funkčního modelu. Je to vlastně o tom, ovlivňovat přívod kyslíku, díky kterému oheň hoří,“ vysvětluje Petr Pufler.

Jedním z jeho nejnovějších projektů je Ocelot, kterého můžete v rámci festivalu světla SIGNAL vidět v Praze na Ovocném trhu. Jedná se o společné dílo Petra Puflera a Čestmíra Sušky. Pufler se pokusil nasvítit jednu ze Suškových proděravělých ocelových nádrží tak, aby jí vdechnul život. „Sám jsem zvědavý, jestli se mi podaří Ocelotovi pomocí techniky a žárovek vdechnout život, nebo ne,“ uzavírá téma letošní instalace Petr.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka