Umění a stín otvírá starou otázku smyslu tvorby

12. únor 2014

Jména umělce a opožděně čerstvého laureáta Chalupeckého ceny Dominika Langa a historičky umění a kurátorského esa Edith Jeřábkové jsou ve světě umění skoro značkami. Nyní jsou podepsaní pod výstavou Umění a stín, která představuje díla studentů výtvarných škol z Prahy a Vídně zobrazující hranici mezi tím uchopitelným a neuchopitelným v umění. Spolupráce v rámci projektu je podle Edith Jeřábkové teprve takříkajíc „v plenkách“.

„Tahle výstava je místem takového prvního setkání, kdy ta spolupráce ještě neproběhne nijak do hloubky. I proto jsme si trochu metaforicky zvolili tu představu umění a stínu.“ Ta je založená na téměř stejnojmenné eseji Umění a jeho stín Maria Pernioly, který říká, že stín je pro umění esenciální. Zachycuje vše, co v samotném výtvarném artefaktu není vidět, a potvrzuje tedy jeho samotnou existenci.

Edith Jeřábková naznačuje, že je výstava rozdělena do dvou částí: „Zahrnuje to i oblast vzniku toho díla, jeho pozdější medializace, jak se s tím dílem zachází nebo s jakými institucemi potom vstupuje do kontaktu. I proto pro nás bylo zajímavé spolupracovat s institucí Českého centra, která se věnuje takové té národní reprezentaci a mezinárodní spolupráci, a zároveň s Galerií NoD, která vznikla někdy v 90. letech s tou koncepcí propojování výtvarného, hudebního a divadelního žánru.“ Zatímco prostory Českého centra Praha hostí část zvanou "umění" a najdeme tam zejména prostorové formy, v NoD pak najdou návštěvníci ony „stíny“, tedy v praxi exponáty, které se budou pohybovat po stěnách.

Logo

Projekt nesestává zdaleka jen z výstavy. Jeho součástí jsou diskuse, workshop i publikace a následovat bude takzvaně reciproční vídeňská exhibice. Pokračovat by mělo i navazování vztahů s dalšími institucemi.

Výstavu Umění a stín můžete navštívit v pražské Galerii NoD a v prostorách Českého centra v Rytířské ulici do poloviny března.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.