UMPRUM slaví 130 let výstavou nejlepších prací svých studentů za poslední rok

23. leden 2015

Od 20. ledna do 15. března je v prostorách Veletržního paláce Národní galerie v Praze k návštěvě výstava s názvem Vysoký čas spojování odlišeného a horlivého skládání do vrstev. Uvidíte výběr těch nejlepších prací studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové za rok 2014.

Kurátoři Cyril Říha, Vít Havránek a Roman Brychta vybrali to nejlepší, co vzniklo na akademické půdě za uplynulý rok, a tak vznikla architektonicky čistá výstava doplněná designově precizním katalogem z dílny studia Mutanta. Letošní oslavná výstava studentů začala vernisáží s neuvěřitelným počtem návštěvníků.

„Bohužel musím konstatovat, že na vernisáž přišlo tolik lidí, že jsem ji neviděl v celku a už vůbec ne v klidu. Ale to, co jsem viděl, mě inspirovalo, abych se přišel podívat znovu. Výstava mi přijde dobře koncepčně a architektonicky řešená. Nejvíc gratuluji tvůrcům výstavy za popisky, ty vzniky určitým rychlým tiskem přímo na stěnu, který se používá ve stavebnictví,“ chválí fotograf a absolvent školy Michal Šeba.

03299450.jpeg


Architektonická koncepce také skrývá jednu zákulisní informaci o svém materiálním vzniku.
„Mně se líbí, že architekti použili moduly, ze kterých byla postavena výstava k udílení Cen Jindřicha Chalupeckého, tu rozebrali, zrecyklovali a postavili výstavu novou,“ prozradil jeden z autorů katalogu Richard Rozhoň.

Stejně jako se koncepce studia dělí na ateliéry užitého a volného umění, nabízí výstava ukázky z malby, sochy nebo ateliéru supermédií vedle módních doplňků, textilu, grafického designu a dalších užitých odvětví uměleckoprůmyslové školy. Za ateliér typografie je zde například vystavený celosemestrální úkol na zadání „bestsellers“. Studenti měli navrhnout písmo, které bude komerčně úspěšné. Vzniklo dvanáct písem rozdělených do tří kategorií, a to textová písma, deformovaná nebo abstraktní a skripty. Nejprodávanějším písmem tohoto projektu se nakonec stal font Rukola, který vytvořila Nikola Giacintová.

03299448.jpeg

V pátém patře Veletržního paláce v Praze najdete celkem čtyřicet sedm vystavených prací a podle rektora školy Jindřicha Smetany byla hlavním kritériem kvalita. Každý ateliér vedle vybraných projektů prezentuje také svou koncepci nebo téma, které v krátké anotaci uvede diváka do kontextu. Výstava je tak velmi srozumitelná široké veřejnosti. Obraz o designu a umění současných mladých autorů si zde můžete vytvořit až do poloviny března.

03299443.png
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.