Unikátní galerie Pavilon

5. říjen 2011

Galerii Pavilon najdete uprostřed jednoho ze starých pražských dvorků. Dostanete se do ní z turisty zaplavené Mostecké ulice. Jakmile za vámi ale zapadnou těžké vchodové dveře, rázem se ocitnete v jiném světě.

Malostranské dvorky si dodnes zachovaly svou poklidnou atmosféru a kouzlo. Dvorek původně sloužil jako konírna a dnešní galerie byla úschovnou pro kočáry. Osud vzniku Pavilonu mi popsal jeden z jeho zakladatelů – umělec Jan Pfeiffer.
Poslechněte si s ním rozhovor uvnitř příspěvku!

Tradiční výstavy v tom smyslu, že něco visí na zdi nebo stojí na podstavci v prostoru, v galerii Pavilon rozhodně nečekejte. Umělci a umělkyně jsou v Pavilonu postaveni před výzvu vytvořit tady tzv. situaci – v rámci vernisáží probíhají umělecké happeningy a podstatné tak není jen to, co po vernisáži v galerii zůstane, ale důležitý je celý moment instalace a zároveň i vytvoření daného uměleckého počinu.

Jednu z prvních situací v letošním roce vytvořil v Pavilonu koncem února Erik Sikora, když tady představil veřejnosti svoje Tvořidlo.
Všechny situace se v galerii Pavilon dokumentují. Na webu galeriepavilon.cz si můžete prohlédnout fotky nebo videa, které během vernisáží vznikají. Často se celá situace odehrává i v dalších prostorách mimo galerii, Pavilon je tak pouze jakýmsi startovním bodem, odkud se umělecké počínání odvíjí. Jak totiž podotkl Jan Pfeiffer, tvůrci situací se rozhodně nemusí omezovat jenom na prostor galerie.



Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.