V galerii pražské UMPRUM začala výstava unikátních českých kol

17. březen 2015

„Chceme představit reprezentativní vzorek z různých odvětví současné české výroby jízdních kol. Vystavujeme výrobky od studentů UMPRUM, ale taky od malých českých výrobců. Jsou tady třeba prototypy, které v běžných cyklistických obchodech nenajdete. Zároveň jsou tady kola z limitovaných sérií, která když se vyráběla, tak jejich tvůrci vůbec nebyli známí, a dneska už jsou to v oblasti výroby kol legendy,“ popisují koncept výstavy UM kola její autoři Kristýna Zámečníková a Adam Šimeček.

V Galerii UM na Vysoké škole uměleckoprůmyslové uvidíte například originální skládací kolo Folder od absolventa UMPRUM Mikuláše Novotného. „Tohle kolo má standardní průměr kol 26 palců a má charakter běžného horského kola. Zároveň se ale dá složit a díky tomu se skvěle vejde do městské hromadné dopravy,“ vysvětluje Adam Šimeček, který je velký fanoušek jízdních kol a sám je taky navrhuje.

03339501.jpeg

Dalším z vystavených exponátů je rám z dílny české legendy horských kol Františka Mrázka nebo v praxi nikdy nerealizovaný prototyp trialového kola s unikátně lehkým rámem vyrobeným z uhlíku, kevlaru a pěnového jádra. Součástí výstavy je i jedno závodní kolo, které je jinak součástí sbírek Národního technického muzea. Kolo nazvané Revoluzzer vzniklo před deseti lety a je výjimečné systémem vestavěné převodovky, která je uvnitř rámu.

Výstavu UM kola můžete na pražské UMPRUM navštívit do 18. dubna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.