V prázdné budově u Vltavy začalo třetí vydání Pokojů. Je v nich Chorvatsko i květináče

22. září 2014

36 z celkem 40 prázdných místností bývalého pražského sídla Povodí Vltavy v malostranské ulici Cihelná od pátku vyplňují práce začínajících architektonických studií. V třípatrové budově se dá přecházet od interaktivních modelů rodinných domků na chorvatskou pláž obloženou Májkami a Šumavou. Uprostřed právě se proměňujících pokojů jsme se ocitli den před otevřením výstavy.

„Vy jste sem přinesli pytel, co v tom pytli je?“ – „Písek a kameny.“ – „Co s tím budete dělat?“ – „My jsme Yugostudio a tady bude chorvatská pláž.“ Místnost ve druhém patře kluci vymalovali na modro, teď sem nosí paštiky, šnorchly a další vybavení do Chorvatska. Chodit se tu bude v ponožkách a sandálech.

„Jak vás to napadlo, že uděláte v Pokoji Chorvatsko?“ „My jezdíme do Chorvatska v tomhle složení už 15 let, máme rádi tu naloženou Felicii s Šumavama a Májkama, tak jsme si říkali, že to chceme přenést dál lidem, aby s námi třeba taky jeli do Chorvatska. Jediný problém je, že nemáme chorvatské pivo Karlovačko, ale to ještě zkusíme importovat…“ – „Karlovačko máme!“ – „Aha, máme, tak to vypadá, že máme všechno.“

03212080.jpeg

Pokoje organizuje kolektiv kontejneru Containall, který je umístěný na břehu řeky v těsném sousedství budovy vypůjčené od magistrátu, který ji zatím nechává prázdnou a nevyužitou. „Samo to vykrystalizovalo, že jsme vymysleli tuhle výstavu, byla to náhoda. Říkali jsme si, co v Praze chybí, co v Praze není, kde je nějaká díra v kultuře, a řekli jsme si, že chybí něco takového, jako jsou Pokoje,“ říká jedna z organizátorek Pokojů Natálie Mohoritová.

„Já tu instaluju za kolektiv Alej roku video, který dokumentuje guerilla gardeningovou akci. Jde o to, že kolektiv ukradl stromy z betonových, několikatunových květináčů, co jsou rozmístěné na Praze 5, což je dost známá kauza,“ vysvětluje u místnosti, kde bude umístěné video z akce, jeden ze členů kolektivu. Nechvalně známé květináče Praha 5 odsunula ke smíchovskému lihovaru, kolektiv Alej roku je podle svých slov osvobodil, zasadil vedle cyklostezky a ještě se stihl přihlásit do ankety Alej roku vyhlašované každoročně neziskovkami. „Je to přímá environmentální akce, která některým lidem přijde smysluplnější než třeba chození k volbám a volení radních, který Prahu stejně nakonec jenom plundrují.“

03212082.jpeg

V dalších místnostech můžete narazit na interaktivní výstavu rodinných domů, světelné instalace i na konvenčnější způsoby prezentace architektonických ateliérů. Pokoje III budou v současném stavu fungovat do 28. září, během toho se tu bude pořádat několik večírků, příští začíná ve středu v půl deváté.

03212052.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.