V Ústí nad Labem zachránili unikátní mozaiku z 80. let

10. červenec 2015

„Loni se nám ozval Martin Krsek z Muzea města Ústí nad Labem s tím, že ví o jedné velkoplošné mozaice z 80. let, které hrozí demolice a která by si podle něj zasloužila zachovat. Hned jsme se tam rozjeli a zjistili jsme, že jde o velkoplošnou mozaiku z roku 1980 od absolventa AVU Ladislava Lapáčka. Vzhledem k tomu, že je to mozaika nad dětským bazénem v plaveckém areálu, tak je to ryze apolitická a nadčasová věc, kterou by bylo škoda zničit,“ vysvětluje Magdalena Kracík Štorkánová ze spolku Art a Craft Mozaika, jak se o velkoplošné mozaice v plavecké hale v Ústí nad Labem dozvěděla.

Mozaika zobrazuje jednadvacet korálových rybek, které se prohání tyrkysovou vodou. „Panoval názor, se kterým se v případě mozaik z 80. a 70. let setkáváme celkem často, že je to komunistická mozaika, a proto se o její rekonstrukci neuvažovalo. Argumentujeme vždycky tím, že ne všechna umělecká díla z doby socialistického Československa jsou ideologicky zatížená a ne všechna bychom měli šmahem demolovat,“ dodává Magdalena.

03427217.jpeg

Díky argumentaci spolku Art a Craft Mozaika akvarijní rybky v ústeckém plaveckém areálu nakonec zůstanou, a dokonce se dočkaly náročné rekonstrukce. Mnoho dalších velkoplošných mozaik ale podobné štěstí nemá. Často chátrají jenom proto, že si lidé v jejich okolí neuvědomují, že mají nejen vysokou kulturní, ale taky finanční hodnotu.

„Mozaiky jsou extrémně náročná ruční práce. V případě těch velkoplošných obzvlášť, jsou to tisíce hodin práce. Kdybychom jejich hodnotu přepočítávali jenom na základě tohoto kritéria, tak se klidně dostaneme k milionu korun jenom za práci. Mezi autory návrhů mozaik navíc často najdeme i známé umělce, jako jsou třeba Jaroslava Šerých, Mikuláš Medek, Karel Malich nebo Adriena Šimotová,“ vysvětluje Magdalena, proč bychom si měli mozaik víc vážit, a ne je vnímat jen jako vykachlíkované zdi.

03427215.jpeg

Pokud je ve vašem okolí nějaká zanedbaná mozaika, jejíž osud byste chtěli zlepšit, dejte o ní vědět spolku Art a Craft Mozaika. Třeba nakonec díky tomu bude mít stejné štěstí jako ta v ústeckém bazénu a dočká se opravy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.