Vězení umění: Dobrá příležitost dostat se do vězení

30. květen 2013

Do českých kin jde film o zajímavém umělecko-sociálním projektu. Tvůrčí propojení vězňů a současných umělců iniciovali Ondřej Horák a Martina Reková v době působení v lektorském centru GASK. Projektu Věznice – místo pro umění si všimli producenti Vít Klusák a Filip Remunda. Zaujal je jako příležitost k natáčení v neobvyklém prostředí. Oslovili režiséra Radovana Síbrta, který pak v několika českých věznicích natočil dokument Vězení umění.

Spíš než o samotném projektu je ale o každodenní realitě vězňů a zvláštních vztazích které mezi nimi a umělci vznikaly.

Projekt Věznice – místo pro umění rozvířil debatu o současném umění jako prostředku začleňování vyloučených skupin společnosti. Aktivizace společenských skupin pomocí uměleckých sociálních projektů u nás pořád ještě není tak běžná jako v zahraničí. Neobvyklá spolupráce ale otevřela i řadu etických a uměleckých otázek.

Režisér Radovan Síbrt se rozhodl svoji pozornost zúžit, zaostřit a dostat se blíž k jednotlivcům. Z třiceti zapojených dvojic umělců a vězňů si vybral jen pět. „Ze začátku mě lákalo téma smyslu grantových projektů, ale v průběhu natáčení mě začala mnohem víc zajímat každodenní realita života vězňů.“ Natáčelo se v technicky náročném a limitujícím prostředí několika různých věznic a také venku.

02898454.jpeg

Kromě života ve vězení film nepřímo přibližuje i kreativní přístupy a osobnosti konkrétních umělců. Každý z nich přistupoval ke vzájemné spolupráci jinak a každý si z ní odnesl něco jiného. „Pro vězně bylo důležité samotné dění, vznikání něčeho, proces vzájemné spolupráce, kterým mohli trávit pomalu plynoucí čas ve vězení. Pro umělce byl naopak mnohem důležitější výsledek.“ Ve filmu se objevuje také otázka stanovení konkrétní finanční hodnoty uměleckého díla, nebo vzájemná úsměvná nevraživost mezi „skutečnými“ a konceptuálními umělci.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.