Vychází časosběrný dokument nazvaný 1989 Diskuse 2014. Je o architektuře a designu

1. srpen 2014

Diskuse přes časovou propast 25 let – vyšla unikátní kniha 1989 Diskuse 2014. Publikaci, která se skládá z textů jedné generace architektů a designérů, tvoří dvě části – první polovina je samizdat z roku 1989, druhá várka textů vznikla letos.

„Nápad vydat tuhle knížku se zrodil v době, kdy jsme náhodou objevili samizdat, který v roce 1989 vydal Jiří Pelcl se svými generačními druhy a který kdysi v porevolučním kvasu bohužel zapadl,“ objasňuje počátky publikace editorka Iva Knobloch. Jiří Pelcl v roce 1989 oslovil 22 svých kolegů – designérů a architektů, kterým tehdy bylo kolem 35 let – a vyzval je, aby vyjádřili svůj názor na současný stav v jejich oboru.

K textu navíc každý z diskutujících připojil dvě fotky svých prací z té doby. Protože rozsah textu ani jeho forma nebyly tehdy úplně striktně dané, jsou v diskusi z roku 1989 velmi stručné a heslovité příspěvky, ale i několikastránková zamyšlení. Jeden z příkladů těch prvních – kratších – je vtipný a výstižný text architekta Jaroslava Šusty.

Něco z praxe:
1. Nevkus
2. Nerozumím
3. Nechceme
4. Nepotřebujeme
5. Nemůžeme
6. Nemáme
7. Nezajistíme
8. Neuděláme
9. Neumíme
10. Nepovolíme …
… snad to někdy bude lepší.

03177489.jpeg

Nicméně vydat samizdat jen samostatně jako ohlédnutí do minulosti se editorům moc nezamlouvalo, proto se rozhodli znovu oslovit stejné architekty a designéry jako před čtvrtstoletím a zeptat se jich na jejich názor na současnou situaci.

Z názorů na současnost je podle Jiřího Pelcla částečně cítit deziluze ze současné politiky a ekonomické situace, očekávání po revoluci byla přece jen možná trochu jiná. Překvapilo ho ale, jak moc velkou skepsi (ne nepodobnou té, která byla v roce 1989 způsobená dožívajícím socialismem) vyvolala mezi jeho kolegy současná hospodářská krize.

Kromě obsahové stránky je třeba zmínit i velmi zdařilou grafickou podobu knihy, jejímž autorem je Štěpán Malovec.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.