Vysílání z AFO: Epidemie, planety a zvuky hvězd

18. duben 2014

Posádka filmového magazínu Čelisti ve složení Vít Schmarc a Aleš Stuchlý přivítala ve svém speciálním tříhodinovém vysílání z festivalu AFO Olomouc tři pozoruhodné hosty a popularizátory vědy.

Bylo to odpoledne plné černých děr. Po záhadném zmizení pozvané astronomky Pamely Gay se do studia dostavila půvabná kanadská epidemioložka Jennifer Gardy, která nám objasnila nejen nebezpečí záhadného zápachu ventilace, ale i původ virových epidemií: „Používám při výzkumu DNA. Je jako kniha, ve které můžeme číst, jak nemoc propuká, jak se šíří, kdo koho nakazil a jak bude nemoc pokračovat.“ Chvála filmu Nákaza Stevena Soderbergha, obhajoba vakcinace i pátrání po tajemství úspěšné popularizace vědy – těžko si představit lepšího průvodce, než je mladá kanadská vědkyně. Jen to poselství „pandemie může vypuknout velice jednoduše“ nás značně vyděsilo. Máme teď strach o svůj život.

Pamela Gay se záhy vynořila z hlubin kosmu a zasvětila nás do tajů citizen science a vměstnávání vesmíru do 140 twitterových znaků: „Nemusíme všechno zvládat sami jako vědci, veřejnost nám chce pomáhat, vědci všechno nestíhají a my sháníme dobrovolníky, kteří nám budou pomáhat sledovat hvězdy, organizovat ty obří svazky dat, které nestíháme.“ Zachváceni touhou stoupat výš jsme zavedli řeč i na existenci boha ve hvězdách. Je tam. Někde: “Sama věřím v boha, ale ne v to, že posunuje planety, věřím v gravitaci. Věda nemá všechny odpovědi, je tam spousta nevyjasněných faktů, protože to tak možná ‚bůh chtěl’, ale z toho jsem trochu nervózní. Věda vám neříká, že nesmíte věřit v boha. Nemůžu to dokázat, ale přeju si, abych mohla.“ To my taky.

Krom boha je ve vesmíru i místo pro hudbu, jak nám dokázal specialista na sonifikaci vesmírných objektů Robert Alexander. Hrubý zvuk hvězd pohltila opět naše černá díra, ale vesmírné techno zaznělo ve vší důstojnosti, podobně jako dvojhvězdná klavírní sonáta: „Používáme všechny smysly k vnímání světa, vědci používali jen vizualizace, chtěl jsem to zhudebnit a zachytit zvuky, které jsou upozaděné v tom množství dat kolem nás.“ Nejde ale o žádný podivínský výstřelek. Robert je momentálně zaměstnaný jako výzkumník v NASA. Věří, že se z jeho solitérské kratochvíle stane vědní disciplína: „Doufám, že sonifikace vesmíru bude jednou opravdovým vědeckým oborem, těchto dat je spousta a byla dodnes přehlížena, najednou v nich dokážeme číst a využívat je.“

autoři: Vít Schmarc , Martina Pavloušková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka