Výstava v DOXu ukazuje setkání domorodých Papuánců s astronauty z NASA

24. březen 2015

Umělci Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein už 18 let podnikají výpravy do oblasti Západní Papuy a Papuy-Nové Guiney. Během svých cest se úzce spřátelili s tamními obyvateli. V letech 2012 a 2013 zprostředkovali setkání lidí z kmene YaliMek s astronauty z NASA. Umělecký výstup ze setkání dvou naprosto odlišných kultur můžete vidět na výstavě Všechno je jinak v pražském DOXu.

Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein poprvé na Papuu odletěli v roce 1997. Chtěli cestovat a Barbora tam pořizovala fotky místních obyvatel, kteří žijí v úzkém sepětí s přírodou. Jejich kultura a duševní život přišly Barboře s Lukášem natolik zajímavé, že se rozhodli s těmito lidmi víc spřátelit.

„Nechtěli jsme zůstat jen u povrchního vizuálního záznamu, ale chtěli jsme se dostat k duši těch lidí. Povídali jsme si s nimi a na základě příběhů, které nám vyprávěli, jsme napsali několik knížek. Zároveň ta komunikace probíhala oboustranně, takže i oni se nás ptali na různé věci. Třeba měli přání seznámit se s naším náčelníkem, tak jsme jim umožnili kontakt s tehdejším prezidentem Václavem Havlem. Oni se ptali jeho a on jich na různé duchovní otázky.“

03344651.jpeg

Celý tenhle příběh setkání dvou odlišných světů vyvrcholil tím, že čeští umělci zprostředkovali Papuáncům setkání s astronauty z NASA. „Jeden z prvních spouštěcích impulsů tohoto setkání nastal, když jsem zjistila, že Papuánci věří, že když v noci spí, tak jejich oči cestují vysoko na nebe a odtud jako hvězdy svítí na zem. Tyhle příběhy o vesmíru způsobily, že jsem začala psát do NASA, a díky tomu jsem se seznámila s astronauty Leroyem Chiaem a Koichim Wakatou,“ vypráví Barbora Šlapetová.

Výstava je v DOXu k vidění do 8. června.

Součástí výstavy v DOXu jsou mimo jiné fotky, na kterých astronaut Leroy Chiao ve skafandru uprostřed džungle živě diskutuje s Papuánci v bederních rouškách. V jiné z místností se pak můžete podívat na videozáznam takzvaného kosmického telefonátu.

03344650.jpeg

Astronaut Koichi Wakata se z Mezinárodní vesmírné stanice spojil přes satelitní telefon s kmenovými náčelníky. O víkendech se na výstavě v DOXu můžete podívat taky na film Jana Svěráka, který setkání Papuánců s astronauty experimentálním způsobem zdokumentoval.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka