Výstava Věci a slova v Galerii UM ukazuje stoletý vývoj v oblasti designu

15. září 2014

V Galerii UM v přízemí Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze začala výstava Věci a slova. Přehlídka užitého umění a designu ilustruje proměny, kterými tato oblast prošla v letech 1870–1970. Výstavu Věci a slova navíc doprovází vydání stejnojmenné antologie, která obsahuje stovku dobových textů, které se užitým uměním a designem zabývají.

Jak výstava, tak antologie Věci a slova začínají rokem 1870. Jedna z autorek výstavy a sborníku Lada Hubatová-Vacková vysvětluje, proč je zrovna druhá polovina 19. století pro umělecký průmysl klíčová: „Oblast designu a užitého umění se stala aktuální v okamžiku nástupu průmyslové revoluce. Vznikalo velké množství zboží, které nemá žádnou uměleckou ani funkční kvalitu. V této době se proto začíná prosazovat názor, že bude třeba tuto oblast kultivovat tak, aby masivně nevznikal brak a kýčovité a nefunkční předměty.“

Jak kniha, tak výstava jsou členěny do tří časových úseků. První období se týká let 1870–1918, druhé se věnuje meziválečné době a končí rokem 1945, poslední etapa zahrnuje roky 1945–1970. Zatímco antologie na příkladech vybraných textů ukazuje proměny v myšlení a ve vnímání designu, výstava změny, kterými umělecký průmysl prošel, demonstruje pomocí konkrétních předmětů.

„Pro první období jsou exemplárními příklady věci jako vyšívaný vějíř, intarzovaná skříň nebo krásně vázaná kniha se zlatou ražbou. Pro meziválečnou dobu modernismu a avantgardy je to typový nábytek a racionálně uspořádaná kuchyně s moderními spotřebiči. Pro poválečný design do roku 1970 je charakteristickým zástupcem televizor, tranzistorové rádio nebo vysavač,“ popisuje Lada Hubatová-Vacková.

03206736.jpeg

Zatímco kniha Věci a slova je koncipována odborně a akademicky, výstava působí odlehčeně a spíš než v muzejní expozici se v ní návštěvník cítí trochu jako ve vetešnictví nebo v přeplněném obýváku, kde jsou si hmotné věci rovny bez ohledu na svou estetickou a funkční kvalitu. Výstava tak není přehlídkou toho nejlepšího, co v oblasti uměleckého průmyslu ve sledovaném období vzniklo, ale chce ukázat dobovou hmotnou kulturu ve všech jejích podobách. Přehlídka proto záměrně kombinuje ikonické předměty, jako jsou třeba židle od Jana Kotěry, s všedními věcmi, jako jsou talíře, kartáč na koberce nebo šicí stroj.

Výstava Věci a slova je v Galerii UM k vidění do 6. listopadu, v příštím roce by se pak ještě měla přesunout do Uměleckoprůmyslového muzea v Brně.

Spustit audio