Výstavní maratonec Martin Fryč

19. září 2013

Martin Fryč je svérázná postava pražského uměleckého světa. Už pět let fotí na vernisážích výstav, a protože jich obvykle stihne tak šest za večer, vytvořil slušný digitální archiv mapující kulturní dění v Praze. Sám sebe s nadsázkou označuje za moderní informační servis z oblasti umění.

Přes den pracuje jako personalista ve velké mezinárodní firmě, kolem šesté večerní ale pravidelně vyráží do uměleckého světa. Trasu mezi galeriemi si plánuje předem tak, aby mu přejezdy zabraly co nejméně času a aby stihl obrazit co nejvíc výstav. Výtvarné umění ho zajímá už dvacet let, ale fotit začal teprve před pěti lety. „Moje fotky rozhodně nejsou perfektní. Ale to ani není můj záměr. Chci fungovat jako takový informační servis, chci lidem ukázat aspoň malý střípek vernisáže, a pokud je výstava na fotkách zaujme, chci, aby si pak na ni zašli sami,“ vysvětluje Martin.

Své fotky na sociální síti proto ani nijak obsáhle nekomentuje. Každý si má svůj názor udělat sám a Martin nechce nikoho předem ovlivňovat: „Nejsem kritik výtvarného umění. A co já vím – třeba ten, kdo dneska maluje kýče, bude za dvacet let uznávaný umělec. A kdybych ho dneska zkritizoval, tak bych ho třeba od malování odradil a to bych nechtěl.“

V jeho svérázném výstavním výběru najdete velké státní instituce typu Národní galerie, ryze komerční soukromé výstavní síně, alternativní výstavní prostory, ale i skoro neznámé začínající galerie. Martin žádná přísná měřítka nemá, chodí rád mezi lidi, umění ho baví a nemá žádné předsudky. „Klidně jdu i na party, kterou pořádá Sámer Issa, když mě pozve. To už je teda sice hodně extrém, ale nic a nikoho neodsuzuju, dokud s ním nemám osobní zkušenost. A ty Sámerovy akce mají vždycky hroznej švih,“ objasňuje Martin, že spektrum akcí, které navštěvuje, je skutečně široké.

02969170.jpeg

Během jednoho večera ho můžete potkat třeba ve Veletržním paláci, na oslavě narozenin nějaké „celebrity“ v baru, na soukromé vernisáži pro pražské snoby a na konceptuální výstavě v undergroundové pop-up galerii. „Možná vypadám na první pohled jako exot, ale lidi pak většinou zjistí, že jsem úplně normální a že se mnou můžou i dobře pokecat,“ shrnuje Martin.

Spustit audio