Za uměním do Litomyšle: Váchal, Kolíbal, Kvíčala

18. červenec 2014

Váchal, Kolíbal, Kvíčala – na zajímavá jména výtvarného umění o prázdninách narazíte i mimo velká města. Výstavy tří výtvarníků generačně rozkročených napříč 20. stoletím teď najdete v Litomyšli.

U příležitosti 130. výročí narození malíře, grafika, ilustrátora i básníka Josefa Váchala připravila Městská galerie Litomyšl výstavu Josef Váchal – Mystik neukázněný. Váchal patří k Litomyšli stejně neodmyslitelně jako postava nakladatele Josefa Portmana, pro kterého vymaloval interiér jeho domu, dnes pojmenovaný Portmoneum. Duchovní kverulant a tvůrce legendárního Krvavého románu Váchal si podobně jako jeho současníci na přelomu století liboval hlavně ve spiritismu a magii, často se vyjadřoval prostřednictvím symbolů. Pohádky, křesťanství, mystika, vzývání a kult, to jsou některé z klasických námětů, na které na výstavě narazíte. Váchalův fantaskní a barvitý svět můžete objevovat ještě do konce srpna.

Na litomyšlském náměstí najdete kromě Městské galerie i Galerii Miroslava Kubíka. Její prostory momentálně patří dílu Stanislava Kolíbala. „Kolíbal je výjimečný tím, že samozřejmě pracuje s abstraktními prvky, s jazykem geometrie. Velmi inovativně přetvořil svůj jazyk klasického sochařství, v těch principech, kdy vzniká objekt, instalace, velmi těžko to můžeme jednoznačně pojmenovat,“ vysvětluje kurátor výstavy Martin Dostál. Geometrii nepoužívá Kolíbal jen jako estetický prvek, ale vždy za ní stojí nějaký příběh. K vývoji Kolíbalových tvůrčích postupů odkazuje ostatně i název výstavy – Čtyři fáze. „První období je datováno 50. lety a končí někdy na začátku 60. Je to období torz a abstrahujícího figurativního sochařství. Druhou fázi Kolíbal datuje mezi lety 1963–1987, kdy začal tvořit abstraktní plastiky, objekty, reliéf, instalace atd. Na začátku 70. let Kolíbal přichází s určitým objevem, kdy zjistil, že čáru může nahradit provázkem. Tím pádem ta kresba může vstupovat do prostoru.“

03167946.jpeg

Koncem 80. let Stanislava Kolíbala výrazně ovlivnilo prostředí Berlína, kde strávil rok díky stipendiu DAAD. Z Berlína vzešly tzv. berlínské kresby a zrodil se tu základ jeho budoucích dřevěných nebo kovových staveb. Od konce 90. let se Stanislav Kolíbal soustavně věnuje především reliéfům – černým, šedým a bílým – nejnovější série Černobílé nápovědi je z letošního roku. Výstavu Čtyři fáze můžete v Galerii Miroslava Kubíka navštívit do 17. srpna.

Z Litomyšle to není daleko do Osíku. V tamější White Gallery trvá téměř do konce září výstava umělce, jehož doménou je ornament – Petra Kvíčaly. Ornament se v jeho tvorbě intenzivně objevuje od poloviny 80. let. Vychází z inspirace krajinou, Kvíčalovo pojetí ornamentu je ale minimalistické, nejčastěji redukované na linie a vlnovky. I proto nese aktuální výstava název Zig Zag, jejím těžištěm jsou právě cikcak linie, které Kvíčala koncipoval přímo pro prostor White Gallery.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka